Thu 05/09/2024 - 20:15 raadzaal
De raad bespreekt de notulen van de vorige zitting, keurt ze goed of geeft eventuele aanpassingen aan.
De gemeente wil aansturen op een meer duurzame en groene mobiliteit. Met de implementatie van deze belasting streeft Ternat om de toenemende verkeersdrukte, van o.a. zwaar vrachtvervoer op een verkeersverzadigde gewestweg, aan banden te leggen.
Een technische aanpassing aan het reglement gestemd door de gemeenteraad van 5 september 2019 dient zich aan naar aanleiding van de wijziging van het proceduredecreet zoals bekrachtigd en afgekondigd door de Vlaamse Regering op 3 mei 2024. Het betreft een aanpassing van de aangiftetermijn.
Aanpassing van de gemeentebelasting op tweede verblijven, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 juni 2019.
Een technische aanpassing aan bovenstaand reglement dient zich aan naar aanleiding van de wijziging van het proceduredecreet zoals bekrachtigd en afgekondigd door de Vlaamse Regering op 3 mei 2024. Het betreft een aanpassing van de aangiftetermijn.
De gemeentebelasting op masten en pylonen, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2019, van kracht tot en met het aanslagjaar 2025 dient aangepast. Deze belasting zal bijdragen aan de financiële noden van de gemeente. Deze laatste wordt immers geconfronteerd met verschillende uitgaven ten einde het woon- en leefklimaat van haar bewoners te verbeteren.
Een technische aanpassing aan bovenstaand reglement dient zich aan naar aanleiding van de wijziging van het proceduredecreet zoals bekrachtigd en afgekondigd door de Vlaamse Regering op 3 mei 2024. Het betreft een aanpassing van de aangiftetermijn.
Op initiatief van de raad in zitting van 29 september 2022 om de gemeenteweg Bodegemstraat te wijzigen, zijn onderhandelingen in opdracht van de gemeente uitgevoerd. De onderhandelaar heeft zich voor de onderhandelingen gebaseerd op de goedgekeurde schattingsverslagen die als integrerend geheel gehecht zijn aan het raadsbesluit van 29 september 2022 ter definitieve aanvaarding van de wijziging gemeenteweg Bodegemstraat met ontwerp rooilijnplan. Om de gemeenteweg Bodegemstraat te wijzigen naar het nieuwe rooilijnontwerp zijn er 39 grondverwervingen noodzakelijk. De onderhandelaar heeft met alle eigenaars van de door de nieuwe rooilijn getroffen percelen een akkoord tot verkoop bekomen behalve met één eigenaar. De verkoopbeloftes waarvoor al een akkoord bekomen is worden nu ter goedkeuring voorgelegd aan de raad.
De laadkraan van de MAN vrachtwagen moet vervangen worden. Deze opdracht dient via een overheidsopdracht gegund te worden.
Er moet voor de dienst Werken in eigen beheer een 2 ton graafmachine op rupsen aangekocht worden. Deze opdracht wordt via een overheidsopdracht gegund.
Intradura diende te stoppen met gemeentelijk restafval (bedrijfsafval) op te halen (andere wetgeving). Om te blijven ontzorgen, start Intradura nu een raamcontract op met een privé-ophaler voor deze opdrachten.
Het lokaal bestuur wenst een beroep te doen op dit raamcontract "Inzameling van gemeentelijk restafval (bedrijfsafval) periodieke en tijdelijke opdrachten" via Intradura. Hiervoor is een besluit van de gemeenteraad nodig om toe te treden tot dit raamcontract.
Voor de vallei van de Steenvoordebeek/Bellebeek werd een langdurige samenwerking opgezet tussen de Vlaamse Milieumaatschappij, Agentschap Natuur en Bos, de gemeente Ternat en het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei. Langs de Steenvoordebeek wordt zo een wandeltraject hersteld en uitgebreid tussen het centrum van Ternat en Dilbeek, met het ultieme doel een wandelpad van bron tot monding.
Op dit moment wordt het herstel van een deel van voetweg 53 gepland: vertrekkende van de Kerkhofweg naar de vijver van Sint Anneke. Deze voetweg 53 loopt over de eigendom van VMM tegen de perceelsgrenzen van een aantal huizen van Begonialaan en Hortensialaan en grenst zodoende aan de achterkant van de eigendommen. De voetweg is op dit gedeelte ontoegankelijk en niet meer zichtbaar.
VMM plande zijn eigendom weer toegankelijk te maken en startte met het opruimen en snoeien. Gelijk kwam ook het voorstel de oude voetweg opnieuw toegankelijk te maken. Hij werd opnieuw opgemeten. Het lokaal bestuur nam dit op zich als beheerder van alle officiële gemeentelijke wegen. Bij de opmeting bleek het vrij moeilijk om de voetweg opnieuw open te stellen op de oorspronkelijke ligging. Gezien de vrij steile ophoging van de talud achter de huizen en gezien er te weinig ruimte is voor een veilige aanleg van het oude pad, werd geopteerd om de voetweg te verplaatsen onderaan de talud. De landmeter diende een voorstel rooilijnplan in vanaf de Opalfeneweg met een nieuwe toegang vanaf de vijver van Sint Anneke. Het herstel van voetweg 53 en de werken gebeuren in een samenwerking van het lokaal bestuur Ternat, VMM, Natuur en Bos en Kiemkracht.
In de Processiestraat te 1742 Ternat worden in het kader van een profopstelling enkele parkeerplaatsen geschilderd.
De Nieuwbaan wordt tussen de Tulpenstraat en de Hopstraat heraangelegd waarbij een fietspad en parkeerstroken worden aangelegd.
De Sluisvijverstraat werd heraangelegd waarbij o.a. fietspaden, oversteekplaatsen voor voetgangers, wegversmallingen en een witte onderbroken middellijn werden aangebracht.
De Schoolstraat wordt een woonerf.
Het aanvullend reglement van de Rodestraat voorziet in een parkeerverbod door middel van gele onderbroken strepen ter hoogte van de Katherinakring en ter hoogte van het kruispunt met de Dennenstraat.
Grondinname door de gemeente voor de verbetering van het kruispunt Keizerstraat/Bodegemstraat. De aankoop van deze grond is van openbaar nut en dient het algemeen belang.