Terug Gemeenteraad

Thu 27/04/2023 - 20:15 raadzaal

Goedkeuring van de notulen van de vorige zitting

Openbaar

Secretariaat

Personeelsdienst

  • De raad besluit toe te treden tot de raamovereenkomst voor het leasen van fietsen voor Haviland en haar vennoten dewelke door Haviland bij beslissing van 31 mei 2021 gegund werd aan de NV Joule.

  • Volgens de wet van 7 oktober 2022 tot gedeeltelijke omzetting van de Europese richtlijnen 2019/1158 van het Europees parlement hebben de contractuele medewerkers vanaf vernoemde datum recht op 5 dagen zorgverlof. In de private sector kadert dit in het verlof wegens dwingende reden (of familiaal verlof) van bijvoorbeeld 10 dagen (onbetaald) verlof. In de huidige rechtspositieregeling van het lokaal bestuur Ternat hebben de personeelsleden geen onbetaald verlof als recht voor het verlenen van persoonlijke zorg of steun aan een gezinslid of familielid dat om een medische reden behoefte heeft aan aanzienlijke zorg of steun.

    Aangezien de contractuele medewerkers hier vanaf heden wel recht op hebben, wensen wij de nieuwe regel algemeen te voorzien voor alle personeelsleden van het lokaal bestuur Ternat.

    Via een aanpassing in de huidige rechtspositieregeling hebben alle personeelsleden het recht om maximum 5 werkdagen per jaar (onbetaald) zorgverlof aan te vragen. Deze nieuwe regeling is van toepassing naast de bestaande afspraken omtrent onbetaald verlof (o.a. artikel 249 §1,1° dertig werkdagen per kalenderjaar, te nemen in volledige of halve dagen en al dan niet aaneensluitende perioden (is geen recht maar kan worden toegestaan als een gunstmaatregel, voor zover de goede werking van de dienst daardoor niet in gedrang komt.)  

  • Het bestuur wenst via een vernieuwde beheersovereenkomst het engagement aangaan tot verdere optimalisering van de samenwerking en integratie tussen de gemeente en het OCMW. De afspraken in een beheersovereenkomst zijn noodzakelijk om de randvoorwaarden van de integratie van OCMW en gemeente te kunnen realiseren: rekening houdend met de juridische realiteit van twee afzonderlijke rechtspersonen.  

  • Na advies van de Raad van State heeft de Vlaamse Regering op 20 januari 2023 definitief het kaderbesluit goedgekeurd dat de minimale voorwaarden vaststelt van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen. Het nieuwe rechtspositiebesluit werd op 8 maart 2023 goedgekeurd en treedt vanaf 18 maart 2023 in werking. Dit nieuwe kaderbesluit geeft aan lokale besturen meer vrijheid op vlak van regels inzake werving en selectie, toelagen en vergoedingen en het wijzigt ook de regels inzake verloven en afwezigheden. Er is geen verplichte timing vastgelegd voor het aanpassen van de huidige rechtspositieregeling. De eventuele aanpassingen worden op een eigen tempo en in samenwerking/afstemming met de andere TARL gemeenten voorbereid. Echter voorziet dit nieuwe kader een extra artikel voor medewerkers die willen deelnemen aan een bevorderingsprocedure.

    In dit nieuwe kaderbesluit wordt op de laatste voorwaarde volgens artikel 121 in de huidige RPR een uitzondering gemaakt: ‘aangeworven zijn via externe bekendmaking en een volwaardige selectieprocedure’. Het artikel 75 lid 2 van het nieuwe kaderbesluit stelt dat personeelsleden die op het moment van inwerkingtreding 5 jaar werkzaam zijn in het bestuur, kunnen deelnemen aan interne mobiliteit en bevordering. Via een aanpassing aan de huidige rechtspositieregeling stellen wij voor om dit artikel toe te voegen in de rechtspositieregeling. 

Ruimtelijke Ordening

  • Ministerieel besluit van 16 maart 2023 betreffende het beroep tegen het gemeenteraadsbesluit van de gemeente Ternat van 22 december 2022 tot goedkeuring van de gratis grondafstand in het kader van de omgevingsvergunning 2022/184 (OMV_2022095383) gelegen Bodegemstraat te 1740 Ternat, kadastraal gekend als afdeling 1, sectie E nrs. 453 n, 453 p, 455 a en 455 b. Het beroep werd ontvankelijk verklaard en gedeeltelijk gegrond. Bijgevolg wordt het besluit van de gemeenteraad d.d. 22 december 2022 vernietigd.

  • Er wordt kennis gegeven van de briefwisseling d.d. 29 maart 2023 van Woenst m.b.t. het intrekken van een dossier.

  • In zitting d.d. 22 november 2016 werd door het college van burgemeester en schepenen beslist om het ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) Zonevreemde gebouwen op te maken. Het RUP bestaat uit twee deel-RUP’s welke elk een verschillende problematiek behandelen met name RUP zonevreemde woningen in ruimtelijk kwetsbaar gebied en RUP Hof ten Berg.

    Procedureverloop:

    De startnota en de eerste versie van de procesnota worden opgemaakt door het planteam. Op 05/07/2018 wordt het voorontwerp van de startnota en de procesnota voorgelegd aan en goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.

    De procedure tot raadpleging van het publiek en de eerste adviesvraag werd opgestart van 1 augustus 2018 tot en met 31 september 2018. Gezien hierbij een procedurefout werd gemaakt, werd ervoor gekozen om de raadpleging van augustus – september stop te zetten. De hernomen raadpleging publiek en adviesvraag werd georganiseerd van 15 november 2018 tot en met 15 januari 2019.

    Op 17 april 2019 gaf het team MER een gunstig advies m.b.t. de plan-MER-plicht en bevestigde dat de opmaak van een plan-MER niet noodzakelijk is voor de beide RUP’s.

    De gemeenteraad stelde op 1 september 2022 het  RUP Zonevreemde woningen in kwetsbaar gebied en RUP Hof ten Berg voorlopig vast.

    Het openbaar onderzoek liep van 3 november 2022 tot en met 03 januari 2023. Het dossier werd gepubliceerd op het DSI en de gemeentelijke website. Het dossier lag ter inzage op het gemeentehuis. Er werd 1 geldig bezwaar ingediend, dat zowel betrekking had op RUP Wijk Hof ten Berg als op RUP Zonevreemde woningen in kwetsbaar gebied.

    Tijdens het openbaar onderzoek werd door de provincie Vlaams-Brabant advies uitgebracht over beide RUP’s. Departement Omgeving bracht alleen advies uit over het RUP Zonevreemde woningen in kwetsbaar gebied.

    Het bezwaar en de adviezen werden door de Gecoro op 16 februari 2023  behandeld en een formeel advies werd geformuleerd.

Klimaat

  • Vlaanderen lanceerde het Vlaams kampioenschap tegenwippen. Om onze inwoners wat aan te moedigen om werk te maken van ontharden schrijven we een wedstrijd uit, met een prijzenpot van €1.500. 

Besloten

Personeelsdienst

  • Tijdens de laatste maand van de proeftijd vindt de eindevaluatie van de proeftijd plaats door het evaluatiecomité vermeld in artikel 77 van de huidige rechtspositieregeling. Het evaluatiecomité bestaat uit het college van burgemeester en schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad.

    De evaluatie heeft plaats op basis van een voorbereidend rapport, opgesteld door externe deskundige (opdrachthouder voor 2023 is Accord - via raamovereenkomst Poolstok). Het voorbereidend rapport werd opgemaakt op basis van een 360° bevraging (topdown, peers en zelfevaluatie) gevolgd door een evaluatiegesprek. 

Ruimtelijke Ordening

Milieudienst

  • Het gemeentebestuur heeft in haar meerjarenplanning het benutten van het gemeentelijk potentieel aan trage wegen aangegeven als een prioritair actiepunt.

    Sinds 1 september 2019 is het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen van toepassing. Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften van zachte mobiliteit te voldoen. Om deze doelstellingen te realiseren dienen de gemeenten een geïntegreerd beleid te voeren dat onder meer gericht is op de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

    Ter opmaak/actualisatie van de visienota ‘trage wegen’ besloot de gemeenteraad om een beleidskader op te maken.

    Naast de opmaak van het beleidskader wordt ook de verderzetting van effectieve realisaties op het terrein nagestreefd. Het decreet voorziet voor de gemeentebesturen een reeks handhavingsmogelijkheden. Op deze wijze kan de gemeente naast toezicht en controle ook overgaan tot sanctionering. De voorziene handhavingsmogelijkheden vormen een essentieel middel voor de gemeentebesturen om betrokkenen particulieren aan te zetten om mee probleemoplossend te handelen.   

    Wat betreft de bevoegdheid om vaststellingen te doen van de overtreding op de verbodsbepalingen aangehaald in artikel 38 van het gemeentewegendecreet is niets specifiek  geregeld.  Indien een GAS-boete wordt overwogen, zou wel voldaan moeten worden aan de voorwaarden voor vaststelling uit artikelen 20 en 21 van de GAS-wet.  Indien de vaststelling niet gebruikt wordt voor een GAS-sanctie, wordt aangegeven dat er geen specifieke voorwaarden worden gesteld aan degene die de overtreding vaststelt.  Om discussie te vermijden, is het aangeraden dat (naar analogie met artikel 21, 3° Gas-Wet) de gemeenteraad bepaalde ambtenaren aanduidt om in het kader van hun functie de vaststellingen te doen met betrekking tot de overtredingen zoals bedoeld in artikelen 36 en 38 van het decreet Gemeentewegen.  Een specifieke vooropleiding is niet relevant inzake het vaststellen van deze overtredingen door ambtenaren met de nodige achtergrond werkzaam voor de dienst omgeving en de technische dienst.

    In de wetgeving wordt evenmin opgelegd dat een proces verbaal zou moeten worden opgemaakt, dan wel specifieke vereisten waaraan dit zou moeten voldoen. Immers wordt geen strafrechtelijke sanctionering beoogd.  Er dient dan ook eerder te worden gehandeld, zoals in het kader van de bevoegdheden van de burgemeester, in kader van de handhaving van de openbare orde, waar evenmin specifieke vormvoorwaarden worden gesteld aan de persoon die vaststelt of de vorm van de vaststelling.  Een onderbouwd verslag van vaststelling kan dus volstaan.

Mobiliteit