Thu 27/02/2025 - 20:15 raadzaal
De raad bespreekt de notulen van de vorige zitting, keurt ze goed of geeft eventuele aanpassingen aan.
De gemeente Ternat is lid van de vzw Vereniging voor Openbaar Groen. De vzw ondersteunt gemeenten op vlak van openbaar groen, klimaat-, milieu- en natuurbeleid.
De raad duidt een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aan in de algemene vergadering.
De Brandweerzone Vlaams-Brabant West vraagt advies over het jaaractieplan 2025 en meerjarenbeleidplan 2020-2025 van de zone.
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van een zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad.
De gemeente is aangesloten bij Intradura. Intradura werd opgericht op 27 april 2017 en is een intergemeentelijke opdrachthoudende vereniging. Intradura is een intergemeentelijke samenwerking voor duurzaam afvalbeheer tussen 19 gemeenten in de westrand van de provincie Vlaams-Brabant.
Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant heeft de “Erfgoedstichting” opgericht, een stichting van Openbaar Nut. De Erfgoedstichting heeft als belangeloos doel de verwerving, bescherming, herstel, behoud, beheer en ontsluiting van (beschermde) onroerende goederen en van erfgoedlandschappen in haar bezit of haar beheer. De Erfgoedstichting wil een voorbeeldrol opnemen inzake onroerend erfgoedzorg en bijdragen aan het vergroten van het draagvlak voor onroerend erfgoed in Vlaams-Brabant en aan de nood om waardevol onroerend erfgoed veilig te stellen voor huidige en toekomstige generaties (“erfgoed van iedereen voor altijd”). De Erfgoedstichting wil hierin fungeren als een steunpilaar voor lokale besturen die dezelfde doelen en waarden nastreven.
Voor de structurele adviescommissie van Erfgoedstichting Vlaams-Brabant dient een vertegenwoordiger afgevaardigd te worden.
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) is de ledenorganisatie van de Vlaamse gemeenten in België. Ze vertegenwoordigt alle 300 Vlaamse steden en gemeenten, bijna alle politiezones, meer dan 20 hulpverleningszones, meer dan 50 autonome gemeentebedrijven, meer dan 30 welzijnsverenigingen en meer dan 50 intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.
De VVSG wil de supporter van haar leden zijn en het lokale niveau mee leidend maken. De 3 belangrijkste taken zijn kennis delen, belangen behartigen en netwerken opbouwen. De VVSG verdedigt de belangen van lokale besturen door standpunten te formuleren op basis van expertise en ledeninput.
Ternat is lid van de VVSG en dient een vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering. Geïnteresseerde mandatarissen kunnen zich rechtstreeks bij VVSG kandidaat stellen voor een mandaat binnen het bestuursorgaan of één van de bestuurlijke commissies. Na toewijzing van de mandaten door VVSG dienen de kandidaturen van de uiteindelijk geselecteerde leden van het bestuursorgaan en de commissies gevalideerd te worden door de gemeenteraad.
Providentia is de woonmaatschappij in het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Midden. Zij verhuren en verkopen woningen in de gemeenten Affligem, Asse, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Merchtem, Opwijk, Roosdaal, Ternat en Wemmel.
De raad dient een lid aan te duiden om te zetelen in de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen, alsmede kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur van Providentia.
De samenstelling van de raad van bestuur van het AGB werd goedgekeurd in zitting van 30 januari 2025. Eén mandaat werd echter verkeerdelijk gedeeld. Bijgevolg wordt voormeld raadsbesluit ingetrokken en wordt de samenstelling van de raad van bestuur van het AGB opnieuw vastgesteld.
Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn namen in het verleden beslissingen met betrekking tot de vaststelling van het begrip ‘dagelijks bestuur’ en de visumvereisten.
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van aangelegenheden van gemeentelijk belang met de mogelijkheid om in ruime mate bevoegdheden te delegeren naar het college van burgemeester en schepenen. Dit geldt eveneens voor overheidsopdrachten.
De gemeenteraad moet o.a. vaststellen:
- wat onder het begrip ‘dagelijks bestuur’ moet worden verstaan
- welke opdrachten voor werken, leveringen en diensten kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur
- welke opdrachten nominatief aan het college kunnen worden toevertrouwd
- welke voorwaarden voor het verlenen van een voorafgaand visum dienen voldaan dienen te worden
- het vaststellen van kleine aanvullende verkeersreglementen (zijnde verkeersreglementen die slaan op een zone van maximaal 50 lopende meter).
Een (landbouw)weg gelegen tussen de Assesteenweg/Fossebaan en de Eikauterstraat (Borchtlombeek-Roosdaal) te 1741 Ternat krijgt de naam 'Oude Holleweg'.
Het gemeentelijk reglement voor speelstraten is verouderd. Door enkele aanpassingen in de wetgeving omtrent speelstraten en een aantal aanpassingen in procedure stellen de diensten Jeugd en Mobiliteit een aangepaste versie van het gemeentelijk reglement voor speelstraten voor.
Ternat is voor zijn basisscholen aangesloten bij de scholengemeenschap De Pajot. De Pajot is een interlokale vereniging waarvan de zetel gevestigd is te Roosdaal. Deze scholengemeenschap is een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeentelijke basisscholen van Liedekerke, Lennik, Ternat, Roosdaal en de vzw Levenslust.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dienen afgevaardigden aangeduid te worden voor het beheerscomité (BCSG), het overlegcomité (OCSG) en het reaffectatiecomité (RCSG) van de scholengemeenchap De Pajot.
Met de interprovinciale campagne 'Maand van de Markt' willen de 5 provincies de handelskernen versterken door specifiek aandacht te hebben voor de ambulante handel. Ze willen de aantrekkingskracht van de markt en belevingswaarden op de markt verhogen en zowel jonge gezinnen als ouderen aanmoedigen om de markt te bezoeken.
De Gecoro (Gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening) dient opnieuw samengesteld te worden bij een nieuwe legislatuur.
Op initiatief van de raad in zitting van 29 september 2022 om de gemeenteweg Bodegemstraat te wijzigen, zijn onderhandelingen in opdracht van de gemeente uitgevoerd. De onderhandelaar heeft zich voor de onderhandelingen gebaseerd op de goedgekeurde schattingsverslagen die als integrerend geheel gehecht zijn aan het raadsbesluit van 29 september 2022 ter definitieve aanvaarding van de wijziging gemeenteweg Bodegemstraat met ontwerp rooilijnplan. Om de gemeenteweg Bodegemstraat te wijzigen naar het nieuwe rooilijnontwerp zijn er 39 grondverwervingen noodzakelijk. De onderhandelaar heeft met de eigenaar van grondinname 5-6-17 en 18 een akkoord. De verkoopbeloften voor deze innames worden nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Voor alle innames van het dossier is nu een akkoord met de eigenaars en de rooilijn kan verder gerealiseerd worden.
Haviland treedt op als aankoopcentrale voor “de onderhoudswerken aan gemeentewegen- dienstjaren 2025-2028”.
De gemeente Ternat kan "als aangesloten gemeente" hierop instappen. De gemeente wenst hierbij beroep te doen op het perceel "asfalteringswerken aan gemeentewegen".
Bovendien zal in aanvulling van de opdracht waarbij haviland optreedt als aankoopcentrale, beroep gedaan worden op de "aanvullende diensten" aangaande de begeleiding van de onderhoudswerken. De wijze van verrekening van deze aanvullende diensten staat omschreven in de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst
Het instappen in deze raamovereenkomst via Haviland biedt volgende voordelen :
- door het feit dat via een inhouse-opdracht kan gewerkt worden is een aparte aanbesteding voor de aanvullende diensten geleverd door Haviland niet nodig
- door de schaalvergroting (meerdere gemeentes zullen instappen in deze overeenkomst) worden lage aanbestedingsprijzen bedongen
De aangeboden raamovereenkomst loopt over de periode 2025-2028
Voorstel van besluit:
- in te stappen op de raamovereenkomst "onderhoudswerken aan gemeentewegen" perceel 1 asfalteringswerken voor de dienstjaren 2025-2028.
- de samenwerkingsovereenkomst, gevoegd als bijlage bij dit besluit, goed te keuren.
Voetweg 46 ligt aan Keizerstraat 46 over het perceel 617d en 616t, dat deel uitmaakt van een toekomstige verkavelingsaanvraag (zie motivatienota). In dat opzicht vragen de eigenaars van het perceel de afschaffing van het gedeelte van voetweg 46 dat over hun eigendom loopt. Op dit moment is dat traject niet meer toegankelijk door het afsluiten langs beide kanten met een poortje en een afsluiting. Het weggedeelte ligt ingebed tussen 2 stukken van voetweg 46 die reeds afgeschaft zijn, ook de aansluiting rechtover de Keizerstraat naar voetweg 73 kan niet meer, gezien deze intussen ook deels afgeschaft werd. Er is een alternatieve verbinding naar de achterliggende percelen via weg nr 32, die 30 meter verder loopt.
Het bestuur voert opnieuw de vroegere werkwijze in voor een aanvraag van een afvalcontainer bij evenementen. De werkliedendienst plaatst de gevraagde containers en haalt ze terug op. Enkel voor de lediging wordt een beroep gedaan op Traflux.
Met het invoeren van de vroegere procedure dienen opnieuw ontvangsten voor afvalcontainers voor tijdelijke evenementen voorzien te worden in het retributiereglement.
> Artikel 6 wordt opnieuw toegevoegd:
Artikel 6. - Voor afvoer van afval, afkomstig van eetfestijnen in één van de Ternatse feestzalen, mits voorafgaande reservering, kunnen afvalcontainers van 1100 liter ter beschikking gesteld worden. Bij reservatie wordt een waarborg van € 60 betaald evenals een retributie van € 40 voor de ophaling en verwerking van het in de afvalcontainer achtergelaten vuilnis.
Raak-Lombeek organiseert jaarlijks het project TOK. Door deze samenaankoop van kippen, met subsidies van de gemeente, kunnen bewoners van Ternat goedkoop kippen aanschaffen en elke dag genieten van verse eieren. Bovendien wordt de afvalberg erdoor verkleind. De actie kadert in het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. De kippen worden geleverd bij de Horta, waarna het lokaal bestuur 30% van de aankoopprijs op zich neemt.
De provincie Vlaams-Brabant schreef een projectoproep uit getiteld: Slimme Regio.
Sumaqua, het KMI en de lokale besturen van Ternat, Hoegaarden, Landen, Linter en Zoutleeuw dienden een gezamenlijk projectvoorstel met budget en timing in, getiteld “Waiter; de digitale water-assistent“. WAlter heeft tot doel om de waterbeheerder te ondersteunen bij het efficiënt en intelligent verwerken van ruwe sensordata tot bruikbare real-time inzichten en op die manier concrete instrumenten aan te reiken voor een proactief en toekomstgericht waterbeheer.
De verschillende betrokken partijen ondertekende een samenwerkingsovereenkomst voor indiening met een duurtijd van zes maanden, waarbij we ons engageerden om in geval van goedkeuring van het project een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor uitvoering op te maken. Intussen werd het projectvoorstel goedgekeurd door de provincie en alvorens we kunnen overgaan tot de uitvoering, dient deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst 'Uitvoering' goedgekeurd te worden.
In het aanvullend reglement van de schoolroutes worden alle kruispunten met doortochten zone 30.
Het komt de gemeenteraad toe om adviesraden samen te stellen. De raad stelt de mobiliteitsraad samen. Uit de kandidaturen dient de gemeenteraad de leden en plaatsvervangers aan te duiden rekening houdend met de toepasselijke bepalingen.