De notulen van de vorige zitting worden ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Enig artikel. De notulen van de gemeenteraad van 30 januari 2025 worden zonder wijzigingen goedgekeurd en worden ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.
Als lid van de Vereniging voor openbaar groen (VVOG) beschikt Ternat over 1 mandaat in de algemene vergadering. De gemeenteraad dient één effectieve vertegenwoordiger en één plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering de VVOG, bij voorkeur een politiek mandataris.
De algemene vergadering vergadert jaarlijks uiterlijk op 30 juni. Het mandaat is onbezoldigd.
Tijdens de eerste algemene vergadering van 2025 wordt een Bestuursorgaan gekozen. Ternat kan hiervoor 1 bestuurder voordragen. Een intern reglement bepaalt de samenstelling. Het bestuursorgaan bestaat uit 15 bestuurders, 3 per provincie, met aandacht voor een genderevenwicht. Het bestuursorgaan vergadert minstens 3 maal per jaar, normaal gezien online, maar één maal per jaar is er een fysieke bijeenkomst. Het mandaat is onbezoldigd.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Artikel 1. Rutger Belsack, schepen bevoegd voor natuur en duurzaamheid, wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden aangeduid als lid van de algemene vergadering van de Vereniging voor Openbaar Groen.
Artikel 2. Yo De Beule wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden aangeduid als plaatsvervanger in de algemene vergadering van de Vereniging voor Openbaar Groen.
Artikel 3. De gemeente draagt geen kandidaat-lid voor als lid van het Bestuursorgaan van de Vereniging voor Openbaar Groen.
Artikel 4. Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de Vereniging voor Openbaar Groen.
Artikel 1. De raad geeft positief advies over het jaaractieplan 2025 en het meerjarenbeleidplan 2020-2025 van Brandweerzone Vlaams-Brabant West.
Artikel 2. Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan Brandweerzone Vlaams-Brabant West.
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
1° de vergaderingen waarvoor presentiegeld wordt verleend, het bedrag van het presentiegeld en de nadere regels voor de eventuele terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen;
2° de wijze van verzending van de oproeping en de terbeschikkingstelling van het dossier aan de gemeenteraadsleden, alsook de wijze waarop de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden, aan de raadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen verstrekken over die stukken;
3° de wijze waarop de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar worden gemaakt;
4° de voorwaarden voor het inzagerecht en het recht van afschrift voor gemeenteraadsleden en de voorwaarden voor het bezoekrecht aan de instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert;
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen;
6° de wijze van notulering en de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden;
7° de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties;
8° de wijze waarop en de persoon door wie de stukken van de gemeente, vermeld in artikel 279, worden ondertekend;
9° ...
10° de wijze van het ter kennis brengen van de beslissingen, vermeld in artikel 50, vijfde lid;
11° de keuze om digitaal of hybride te vergaderen en de wijze waarop;
12° de uitzonderlijke omstandigheden waaronder de gemeenteraad digitaal kan vergaderen, als het huishoudelijk reglement de mogelijkheid van digitaal vergaderen opneemt;
13° de uitzonderlijke omstandigheden waaronder de gemeenteraad hybride kan vergaderen, als het huishoudelijk reglement de mogelijkheid van hybride vergaderen opneemt.
De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.
Het ontwerp van huishoudelijk reglement werd uitvoerig besproken op de gemeenteraadscommissie van 13 februari 2025.
Enig artikel. De raad keurt het huishoudelijk reglement, zoals gevoegd in bijlage, goed.
Het werkingsgebied van Intradura is onderverdeeld in 5 subregio's volgens milieu- en ophaalzones:
De agenda van de algemene vergadering van 19 maart 2025 omvat volgende punten:
De raad draagt een effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordiger aan voor de algemene vergaderingen van Intradura en kan een kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voordragen. De kandidaat-bestuurder wordt verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
Er wordt eveneens een individuele vertegenwoordiger aangeduid uit de lijst van de 12 kandidaat-bestuurders.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Ja 24 stemmen voor, Neen 0 stemmen voor, Onthouding 0 stemmen
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Artikel 1. Luc Wachtelaer wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, aangeduid als effectief vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van Intradura gedurende de huidige legislatuur.
Artikel 2. Rutger Belsack wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, aangeduid als plaatsvervanger op de algemene vergaderingen van Intradura gedurende de huidige legislatuur.
Artikel 3. De raad bevestigt de gezamenlijke voordracht van de 12 kandidaat-bestuurders zodat de algemene vergadering kan overgaan tot de benoeming van de raad van bestuur:
Artikel 4. Koen Muyldermans wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, aangeduid als individuele vertegenwoordiger in de lijst van de 12 kandidaat-bestuurders.
Artikel 5. Gunter Desmet, geboren op 4 maart 1976, met 24 jaar anciënniteit wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, voorgedragen als kandidaat-bestuurder met raadgevende stem.
Artikel 6. De raad verleent goedkeuring aan alle punten op de agenda van de algemene vergadering van Intradura op 19 maart 2025:
Artikel 7. De vertegenwoordiger van de gemeente is gemandateerd om de samenstelling van de raad van bestuur op de algemene vergadering van Intradura op 19 maart 2025 goed te keuren.
Artikel 8. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.
Artikel 9. Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan Intradura.
Erfgoedstichting Vlaams-Brabant verwerft en herwaardeerd onroerend erfgoed, voorziet in restauratie en herbestemming van bouwkundig erfgoed. Het lokaal bestuur staat in goed (financieel) rentmeesterschap verder in voor het beheer, inrichting en restauratie van het goed, onder coördinatie van de Erfgoedstichting.
Voor de structurele adviescommissie van Erfgoedstichting Vlaams-Brabant dient een vertegenwoordiger afgevaardigd te worden. Deze vertegenwoordiger is stemgerechtigd. Het is mogelijk om een tweede vertegenwoordiger te laten deelnemen aan de bijeenkomsten, deze vertegenwoordiger heeft echter geen stemrecht. De adviescommissie vergadert twee maal per jaar.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Artikel 1. Kris De Meuter wordt met 24 stemmen voor, 0 temmen tegen, 0 stemmen onthouden, aangeduid als vertegenwoordiger in de structurele adviescommissie van Erfgoedstichting Vlaams-Brabant.
Artikel 2. Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan Erfgoedstichting Vlaams-Brabant.
Elke gemeente heeft als effectief stemgerechtigd lid van de VVSG recht op een vertegenwoordiger en eventueel een plaatsvervanger in de algemene vergadering van de VVSG. Beide zijn bij voorkeur een mandataris. In de mate van het mogelijke vraagt de VVSG een lid van het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad of een sterk geëngageerd raadslid af te vaardigen. Zij of hij vormt de brug tussen de gemeente en de VVSG. De algemene vergadering vergadert in regel 2 keer per jaar (juni en december), afwisselend digitaal en fysiek. Het mandaat is onbezoldigd.
De politieke werking van de VVSG, met vooral het innemen van beleidsstandpunten in functie van de belangenbehartiging, gebeurt door het bestuursorgaan (voorheen raad van bestuur) en 5 thematische bestuurlijke commissies. Die laatste bereiden de ontwerpstandpunten voor die aan het bestuursorgaan worden voorgelegd. Het bestuursorgaan bestaat uit 20 rechtstreeks verkozen lokale mandatarissen.
Bij de toewijzing van de mandaten houdt de VVSG maximaal rekening met de politieke krachtsverhoudingen bij de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 en de grote diversiteit van de Vlaamse lokale besturen op het vlak van grootte, typologie.. Niet geselecteerde kandidaten komen op een reservelijst terecht voor mandaten die tijdens de legislatuur openvallen.
De kandidaat-bestuurder is bij voorkeur lid van het college van burgemeester en schepenen. Het bestuursorgaan vergadert 10 keer per jaar gedurende ongeveer 3 uur, wellicht op een woensdag. De vergaderingen vinden afwisselend digitaal en fysiek (Huis Madou te Brussel) plaats. Het mandaat is bezoldigd.
De VVSG-statuten bepalen dat de politieke standpunten die het bestuursorgaan inneemt, worden voorbereid door bestuurlijke commissies. Die bestaan elk uit 18 rechtstreeks verkozen lokale politieke mandatarissen, eventueel aangevuld met experten. Elke bestuurlijke commissie wordt voorgezeten door een lid van het bestuursorgaan. De bestuurlijke commissies vergaderen 6 tot 10 keer per jaar, doorgaans op een woensdag. De vergaderingen vinden afwisselend digitaal en fysiek (huis Madou) te Brussel plaats. De kandidaten voor de commissies zijn bij voorkeur lid van het college van burgemeester en schepenen.
De VVSG zal aan het nieuwe bestuursorgaan voorstellen om in de periode 2025 - 2030 te werken met 5 bestuurlijke commissies:
Geïnteresseerde mandatarissen kunnen zich rechtstreeks bij VVSG kandidaat stellen voor een mandaat binnen het bestuursorgaan of één van de bestuurlijke commissies. Na toewijzing van de mandaten door VVSG dienen de kandidaturen van de uiteindelijk geselecteerde leden van het bestuursorgaan en de commissies gevalideerd te worden door de gemeenteraad. De info i.v.m. de wijze van kandidaatstelling wordt aan alle raadsleden bezorgd.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Artikel 1. Daan Sorgeloos wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, aangeduid als effectief lid van de algemene vergadering van de VVSG gedurende de huidige legislatuur.
Artikel 2. Karolien Huylebroek wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, aangeduid als plaatsvervanger voor de algemene vergadering van de VVSG gedurende de huidige legislatuur.
Artikel 3. De info i.v.m. het indienen van kandidaturen voor het bestuursorgaan of één van de bestuurlijke commissies wordt overgemaakt aan de raadsleden.
Artikel 4. Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de VVSG.
De gemeente is vennoot van Providentia en dient aldus vertegenwoordigd te zijn in de algemene vergadering. Ingevolge de vernieuwing van de gemeenteraad dient een nieuwe afvaardiging te worden voorzien.
De afgevaardigde en plaatsvervanger hoeven geen uitvoerend mandaat (burgemeester of schepen) te hebben namens de gemeente voor wie zij optreden en mag ook ook een raadslid zijn.
Het bestuursorgaan is zodanig samengesteld dat voldoende expertise aanwezig is voor de verschillende activiteiten van de woonmaatschappij, alsook een voldoende diversiteit in competenties en achtergrond. De raad draagt een kandidaat-bestuurder voor en brengt Providentia hiervan via een aangetekend schrijven op de hoogte. Het mandaat van de voorheen aangestelde bestuurder vervalt vanaf ontvangst door Providentia van het aangetekend schrijven.
De gemeente Ternat heeft recht op 1 bestuurder. Er dienen echter 2 kandidaat-bestuurders van verschillend geslacht voorgedragen te worden zodat de algemene vergadering van Providentia bij haar definitieve beslissing de gendersamenstelling kan respecteren. De gemeente mag wel een voorkeur opgeven. De tweede voorgedragen kandidaat-bestuurder kan niet optreden als plaatsvervanger voor de uiteindelijk gekozen bestuurder.
Bij het voordragen van een kandidaat-bestuurder is het belangrijk dat deze over één of meerdere van de volgende competenties beschikt:
- kennis hebben van de sociale huisvestingssector
- financieel inzicht en risicobeheer (financiële risico's, projectrisico's, marktrisico's)
- corporate governance (deugdelijk bestuur) om het evenwicht te bewaren tussen de rollen van toezicht en beleid
- strategisch denken en visieontwikkeling
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Artikel 1. Anna Parys wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, aangeduid als lid van de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van Providentia bv.
Artikel 2. Luc Wachtelaer wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, aangeduid als plaatsvervanger voor de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van Providentia bv.
Artikel 3. De afgevaardigde is gemachtigd aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, de notulen en andere documenten te ondertekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de gemeente te behartigen.
Artikel 4. Anna Parys wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, voorgedragen als kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van Providentia. De raad wenst voorkeur te geven aan het verkiezen van voornoemde kandidaat-bestuurder.
Artikel 5. Luc Wachtelaer wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, voorgedragen als kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van Providentia.
Artikel 6. Providentia wordt van de voordracht van de kandidaat-bestuurders via een aangetekend schrijven op de hoogte gebracht. Het mandaat van de tijdens de vorige legislatuur aangestelde bestuurder vervalt vanaf ontvangst door Providentia van het aangetekend schrijven.
Artikel 7. Voornoemde mandaten gelden tot de volledige vernieuwing van de gemeenteraad. Zij vervallen wanneer de betrokkene de hoedanigheid van zijn/haar functie verliest.
Artikel 8. Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan Providentia.
Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat het aantal leden van de raad van bestuur maximaal de helft van het aantal gemeenteraadsleden mag bedragen, met een maximum van 12. Ten hoogste twee derde van de leden van de raad van bestuur is van hetzelfde geslacht. Elke fractie kan minstens een lid van de raad van bestuur voordragen. Dat voordrachtrecht waarborgt elke fractie een vertegenwoordiging in de raad van bestuur. De voorzitter is een lid van het college van burgemeester en schepenen.
Volgens de statuten kunnen maximaal 12 bestuurders in het AGB Ternat worden aangeduid, elke fractie dient vertegenwoordigd te zijn. Met de toepassing van de proportionele vertegenwoordiging (systeem verdeling zetels BCSD) houdt dit in dat de fractie Voor Ternat 5 leden mag aanduiden, de fractie VooruitGroenXL 1 lid, de fractie #Volks 3 leden, de fractie N-VA/Blauw 2 leden en de fractie Vlaams Belang 1 lid.
Voor elk effectief lid kan ook een plaatsvervangend lid aangeduid worden.
Gelet op de voordrachten gedaan door de verschillende fracties, voordrachten die tijdens de raadzitting unaniem bevestigd werden door alle gemeenteraadsleden.
De raad keurde in zitting van 30 januari 2025 de samenstelling van de raad van bestuur van het AGB goed. Voor één mandaat werd een opvolger aangeduid, wat achteraf foutief bleek te zijn. Bijgevolg wordt voormeld raadsbesluit ingetrokken. De raad keurt heden de nieuwe samenstelling goed.
Artikel 1. De raad van bestuur van het AGB Ternat zal bestaan uit 12 leden.
Artikel 2. Het raadsbesluit van 30 januari 2025 m.b.t. de samenstelling van de raad van bestuur van het AGB Ternat, wordt ingetrokken.
Artikel 3. De raad duidt volgende personen aan als bestuurder:
Fractie | Effectief lid | Plaatsvervanger | Opvolger | |
Voor Ternat | 1. | Kris De Meuter | Timo Schoukens | |
2. | Dennis Van der Putten | Timo Schoukens | ||
3. | Maarten Babeliowsky | Timo Schoukens | ||
4. | Daan Sorgeloos | Timo Schoukens | ||
5. | Lily Banck | Timo Schoukens | ||
Vooruit-GroenXL | 1. | Kris Monsieur | ||
Volks | 1. | Betty De Geyndt | Kevin Coppens | |
2. | Paul Dours (t.e.m. 31.12.2028) | Kevin Coppens | Kevin Coppens (vanaf 01.01.2029) | |
3. | Fred Dielens (t.e.m. 31.12.2027) | Kevin Coppens | Liesbeth Van Kelecom (vanaf 01.01.2028) | |
N-VA Blauw | 1. | Jasmina Jamil | Arno De Paepe | |
2. | Angelique Ladas | Frans Holsters | ||
Vlaams Belang | 1. | Ann De Bolle |
Amendement dat wordt aangebracht:
De uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het investeringsbudget en waarvan het bedrag niet hoger is dan het bedrag vermeld in artikel 11, 2° van het koninklijk besluit van 18 april 2017: 'plaatsing overheidsopdrachten bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking' - heden € 143.000 exclusief btw, te verlagen naar € 30.000 conform het advies van de VVSG.
Op voorstel van raadslid Luc Wachtelaer wordt dit amendement onderworpen aan een testfase en herzien indien praktisch niet werkbaar.
Enig artikel. Het amendement is ontvankelijk.
Om de continuïteit en de vlotte werking van de diensten te garanderen, is het aangewezen om enkele bevoegdheden te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen en het begrip 'dagelijks bestuur' een gepaste invulling te geven. Op die manier komt de gemeentelijke administratie niet in het gedrang en kan de gemeenteraad zich concentreren op het beleidsmatige aspect van het gemeentelijk beleid.
Voorgesteld wordt om het begrip "dagelijks bestuur" als volgt te omschrijven:
Alle handelingen in het kader van overheidsopdrachten dewelke betrekking hebben op:
Het is wenselijk bepaalde categorieën van verrichtingen van dagelijks bestuur uit te sluiten van visumverplichting om de goede werking van de gemeente niet in gedrang te brengen. Het is immers organisatorisch niet haalbaar om alle uitgaven te viseren voordat de verbintenis ontstaat.
Volgens artikel 99 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen kunnen de volgende categorieën van verrichtingen niet worden uitgesloten van de visumverplichting:
1° de aanstelling van statutaire personeelsleden;
2° de aanstelling van contractuele personeelsleden voor onbepaalde duur
3° de aanstelling van contractuele personeelsleden voor een periode van één jaar of meer
4° de verbintenissen waarvan het bedrag hoger is dan € 50.000
5° de verbintenissen die een contractuele looptijd hebben van meer dan één jaar en waarvan het jaarlijkse bedrag hoger is dan € 25.000
6° de investeringssubsidies waarvan het bedrag hoger is dan € 10.000.
In het kader van een efficiënte organisatiebeheersing is het opportuun en billijk om een visumverplichting op te leggen voor de verbintenissen waarvan het bedrag hoger is dan € 5.000 exclusief btw.
Artikel 1. De raad beslist om het begrip "dagelijks bestuur" vast te stellen als volgt:
Alle handelingen in het kader van overheidsopdrachten dewelke betrekking hebben op:
Artikel 2. De raad delegeert aan het college van burgemeester en schepenen de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip 'dagelijks bestuur' (cfr. artikel 56, 5° van het decreet lokaal bestuur).
Artikel 3. De raad delegeert aan het college van burgemeester en schepenen de opdrachten die nominatief opgenomen worden in het budgettaire meerjarenplan en waarvoor bij goedkeuring ervan de vaststelling van wijze van gunnen en vaststelling van de voorwaarden van de opdracht uitdrukkelijk gedelegeerd worden. Deze nominatieve lijst zal steeds afzonderlijk aan de gemeenteraad worden voorgelegd ter goedkeuring (cfr. artikel 56, 6° van het decreet lokaal bestuur).
Artikel 4. De raad delegeert aan het college van burgemeester en schepenen het vaststellen van kleine aanvullende verkeersreglementen ( zijnde verkeersreglementen die slaan op een zone van maximaal 50 lopende meter).
Artikel 5. Reglement betreffende het voorafgaand visum van de financieel directeur:
1. Voorafgaand aan het nemen van beslissingen met budgettaire en financiële impact staat de financieel directeur in voor de krediet- en wetmatigheidscontrole. De voorgenomen financiële verbintenissen die resulteren in een uitgaande nettokasstroom zijn onderworpen aan een voorafgaand visum, voordat enige verbintenis kan worden aangegaan.
2. Bij elke visumaanvraag wordt aan de financieel directeur een dossier ter beschikking gesteld dat alle documenten en stukken bevat die nuttig en nodig zijn voor het verlenen van een visum. Indien de financieel directeur oordeelt dat het dossier onvolledig is, deelt hij dit mee aan de betrokken dienst.
3. Het visum kan gunstig of ongunstig zijn. In geval het visum ongunstig is of er voorwaarden aan gekoppeld worden, wordt dit door de financieel directeur gemotiveerd.
4. Het visum van de financieel directeur dient te worden opgenomen in de notulen van de beslissing en wordt door de aanvragende dienst aan het dossier voor het college van burgemeester en schepenen of voor de gemeenteraad toegevoegd.
5. De financieel directeur verleent zijn visum en uitspraak binnen een termijn van vijf werkdagen na ontvangst van het volledige dossier betreffende de aanvraag. Deze termijn is maximum één maal verlengbaar. Het verstrijken van deze termijn heeft tot gevolg dat het voorafgaand visum wordt geacht ongunstig te zijn tot op het moment dat er door de financieel directeur alsnog een voorafgaand visum wordt gegeven.
6. Er is geen visum nodig voor:
• voorgenomen financiële verbintenissen waarvan het bedrag niet hoger is dan € 5.000 euro, exclusief btw
• de toelagen aan de politiezone, de brandweer, intercommunales en kerkfabrieken
• nominatief in het budget opgenomen subsidies
• aanstellingen waarvan de duur niet meer bedraagt dan één jaar, waarbij:
◦ contracten van onbepaalde duur worden gelijkgesteld met aanstellingen van meer dan één jaar
◦ bij opeenvolgende contracten voor dezelfde functie de totale duur in aanmerking wordt genomen.
7. Bij afwezigheid kan de financieel directeur voor het verlenen van een visum een ander personeelslid aanstellen onder zijn verantwoordelijkheid.
Artikel 6. Dit besluit treedt in werking op 8 maart 2025.
Artikel 7. De beslissing van 26 september 2019 waarbij de gemeenteraad het begrip ‘dagelijks bestuur’ heeft gedefinieerd, wordt opgeheven. De beslissing van 30 september 2021 waarbij de gemeenteraad het reglement betreffende het verlenen voorafgaand visum heeft gedefinieerd, wordt opgeheven.
Er is enige onduidelijkheid ontstaan over de benaming van een (landbouw)weg gelegen tussen de Assesteenweg/Fossebaan en de Eikauterstraat (Borchtlombeek-Roosdaal) te 1741 Ternat. Google Maps en andere GPS-Systemen geven aan de (landbouw)weg verschillende straatnamen: o.a. Holleweg, Hollestraat of zelfs Bollestraat. Om verwarring te voorkomen met een reeds bestaande en in gebruik zijnde straatnaam (Bollestraat) in Wambeek is het aangeraden om deze (landbouw)weg te voorzien van een nieuwe straatnaam.
Tijdens het openbaar onderzoek dat liep van 14 november 2024 tot en met 13 december 2024 werd 1 bezwaar ingediend. Het bezwaar gaat enerzijds over het openstellen van wegen. Dit deel van het bezwaar maakt geen deel uit van dit openbaar onderzoek. Dit is een traject dat momenteel lopende is. Aldus ongegrond voor dit deel van het bezwaar. Anderzijds maakt het bezwaar een opmerking over de straatnaam zelf. Dit is echter de bevoegdheid van de erfgoedcommissie die (na onderzoek) de naam heeft bepaald. Deze naam werd nadien door het college van burgemeester en schepenen bevestigd. Wat betreft de naam 'Oude Holleweg' zal er niets meer wijzigen, tenzij het college van burgemeester en schepenen/gemeenteraad zelf anders beslissen. Aldus wordt dit deel van het bezwaar evenmin behouden.
Artikel 1. De raad neemt kennis van het bezwaar dat werd ingediend tijdens het openbaar onderzoek van 14 november 2024 tot en met 13 december 2024. Het bezwaar wordt niet weerhouden.
Artikel 2. De raad keurt de definitieve aanvaarding van de straatnaam 'Oude Holleweg', gelegen tussen de Assesteenweg/Fossebaan en de Eikauterstraat (Borchtlombeek-Roosdaal) te 1741 Ternat, goed.
Artikel 3. Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de betrokken instanties en de dienst Burgerzaken.
Koninklijk besluit van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg - artikel 22 septies betreffende het verkeer in speelstraten
Koninklijk besluit van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg - artikel 42
De aanpassingen zijn gebaseerd op de vernieuwde wetgeving en geeft marge aan de diensten om de procedure rond te krijgen.
Artikel 1. De raad keurt de aanpassing van het gemeentelijk reglement voor speelstraten goed.
Artikel 2. Dit reglement gaat in op 8 maart 2025 en vervangt alle voorgaande en heft alle voorgaande dan ook op, en dit vanaf de respectievelijke ingangsdatum.
Artikel 3. Het college van burgemeester en schepenen krijgt opdracht dit reglement verder uit te voeren.
Artikel 4. Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de dienst Jeugd en de dienst Mobiliteit.
Met betrekking tot de organisatie van het basisonderwijs besliste de gemeenteraad in 2001 deel uit te maken van de scholengemeenschap De Pajot. De overeenkomst werd ondertussen al verscheidene keren verlengd. De huidige overeenkomst werd aangegaan voor de duur van 6 schooljaren, ging in op 1 september 2020 en eindigt op 31 augustus 2026.
De raad vaardigt een lid van het schepencollege en een vervangend lid met hetzelfde mandaat af om te zetelen in het beheerscomité van Scholengemeenschap De Pajot (BCSG). Het beheerscomité komt minstens 3 maal per jaar samen op een gezamenlijk afgesproken datum.
De raad duidt eveneens 3 effectieve leden en 3 plaatsvervangende leden aan in het Overlegcomité van de Scholengemeenschap (OCSG)
In elke scholengemeenschap wordt een reaffectatiecommissie op het niveau van de scholengemeenschap opgericht. Omwille van de nieuwe legislatuur moeten de leden van de delegatie van het schoolbestuur in de reaffectatiecommissie opnieuw aangeduid worden. De raad duidt 1 effectief en 1 plaatsvervangend lid aan.
De directeur van ieder lid van de scholengemeenschap wordt voor de delegatie in de reaffectatiecommissie opgenomen in deze commissie.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Artikel 1. Karolien Huylebroek wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, aangeduid als effectief lid in het beheerscomité van Scholengemeenschap De Pajot (BCSG)
Artikel 2. Kris De Meuter wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, aangeduid als vervangend lid in het beheerscomité van Scholengemeenschap De Pajot (BCSG)
Artikel 3. Karolien Huylebroek, Silke Billens en Kris De Meuter worden met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, aangeduid als effectieve leden in het Overlegcomité van de Scholengemeenschap (OCSG).
Artikel 4. Kathleen Platteau, Yo De Beule en Daan Sorgeloos worden met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, aangeduid als plaatsvervangende leden in het Overlegcomité van de Scholengemeenschap (OCSG).
Artikel 5. Karolien Huylebroek wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, aangeduid als effectief lid in de Reaffectatiecommissie van de Scholengemeenschap (RCSG).
Artikel 6. Silke Billens wordt met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden, aangeduid als plaatsvervangend lid in de Reaffectatiecommissie van de Scholengemeenschap (RCSG).
Artikel 7. De directeurs van de gemeentelijke basisschool De Kiem worden aangesteld als lid van de reaffectatiecommissie.
Artikel 8. De afgevaardigden zijn gemachtigd aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, de notulen en andere documenten te ondertekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de gemeente en het gemeentelijk onderwijs Ternat in het bijzonder, te behartigen.
Artikel 9. Deze mandaten gelden tot de volgende vernieuwing van de gemeenteraad.
Artikel 10. Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan De Pajot.
Het is aan te bevelen is om de wekelijkse markten van Ternat en Lombeek nog aantrekkelijker te maken;
De provincie neemt onderstaande taken op zich:
- ter beschikking stellen van reglement
- promomateriaal aanleveren en financieren: drukwerk, affiches, spaarkaarten.
- standaard communicatiepakket voor de gemeentes en de lokale comités (facebook, website)
- persmoment organiseren bij start.
Van de lokale besturen worden onderstaande zaken verwacht:
- opmaak van overzicht deelnemende markten en kramen op de markt(en)
- voorzien van de prijzenpot (grote(re) prij(s)zen + kleinere prijzen)
- verspreiden van het aangeleverde drukwerk
- invulkaarten en promomateriaal verdelen aan de marktkramers bij start markt
- coördinatie op de markt
- plaatsen wedstrijdbox
- uitreiking winnaars.
Het lokaal bestuur is bereid een wedstrijd te organiseren, die het aankopen op de gemeentelijke markt bevordert door enerzijds het uitloven van prijzen die door aankopen op de markt kunnen worden verdiend en anderzijds door te bepalen dat de gewonnen prijzen op de markt dienen te worden verbruikt. In 2023 nam het lokaal bestuur ook deel aan deze campagne en het was een succes.
In 2023 werd een budget voorzien van € 2.000 ter ondersteuning van de markt. De beschikbare kredieten staan op artikel nr. 2025/0500-00-00/ACT-2.1.6/6496100 'Subsidies aan ondernemingen'.
Artikel 1. De raad keurt volgend reglement 'Maand van de Markt' goed:
1. De provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen organiseren in 2025, in samenwerking met OC West en de Vlaamse Federatie voor Ambulante Handel, en met de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen en het lokaal bestuur Ternat, een promotieactie voor de Vlaamse wekelijkse markten waarvan de procedures in dit reglement worden uiteengezet.
2. De actie ‘Maand van de Markt’ start op 1 april en eindigt op 25 april 2025. Ze loopt op volgende dagen:
- dinsdagmarkt te Sint-Katherina-Lombeek (van 14u tot 18u30): dinsdag 1, 8, 15 en 22 april 2025
- donderdagmarkt te Ternat (van 8u tot 12u30): donderdag 3, 11, 18 en 25 april 2025.
3. Een overzicht van de deelnemende steden/gemeenten aan de promotieactie 'Maand van de Markt 2025' staat op volgende website: www.ikkooplokaalinvlaamsbrabant.be (Provincie Vlaams-Brabant).
4. Het lokaal bestuur Ternat plaatst voor deze promotieactie een nieuwsbericht en communiceert over deze actie op ternat.be, Facebook, Hoplr en op het LED-scherm op het Marktplein te 1740 Ternat.
5. Het lokaal bestuur Ternat plaatst in de maand april 2025 op hun wekelijkse marktdagen een inzamelpunt, inclusief een wedstrijdbox voor de invulkaarten, en voorziet permanentie op deze stand.
6. Consumenten kunnen op twee manieren deelnemen:
- via invulkaart: per aankoop ontvangt de klant een invulkaart van de marktkramer, dit zolang de voorraad strekt. De volledig ingevulde kaarten worden in de wedstrijdbox aan het inzamelpunt op de wekelijkse marktdag gedeponeerd vóór 12u (Marktplein Ternat) en vóór 18u (Kerkplein Sint-Katherina-Lombeek). Dit kan tot uiterlijk 25 april 2025 om 12u. De invulkaarten moeten volledig en goed leesbaar ingevuld zijn, bij voorkeur in hoofdletters.
- door ingeven via unieke code op www.maandvandemarkt.be
7. Deelnemers mogen zoveel mogelijk (volledige) invulkaarten indienen als ze wensen. Kaarten die niet volledig ingevuld zijn komen niet in aanmerking.
Op volgende locaties zullen er wedstrijdboxen geplaatst worden:
- Marktplein Ternat: inzamelpunt met wedstrijdbox ter hoogte van het LED-scherm.
- Kerkplein Sint-Katherina-Lombeek: inzamelpunt met wedstrijdbox ter hoogte van het kippenkraam.
8. Het lokaal bestuur Ternat staat in voor de samenstelling van het prijzenpakket (totaal: € 2.000,00): 30 namen uit de fysieke boxen en 10 namen die digitaal worden ontvangen een cadeaubon van € 50,00. De cadeaubonnen worden opgesplitst in bonnen van € 10,00 en kunnen enkel gespendeerd worden aan producten van een marktkraam op de wekelijkse markten van Ternat en Sint-Katherina-Lombeek. Er wordt geen cash geld teruggegeven op de cadeaubon. Daarnaast worden door de marktkramers extra cadeaubonnen aangeboden.
9. De prijstrekking wordt georganiseerd op 6 mei 2025 om 11u in de schepenzaal van het administratief centrum. De datum van de prijstrekking en prijsuitreiking worden vermeld in de infostand. De prijstrekking gebeurt onder alle inzendingen. Er worden 30 kaarten getrokken uit de fysieke wedstrijdboxen en 10 namen uit de digitale inzendingen. De 40 winnaars ontvangen elk 5 cadeaubonnen van € 10,00. De cadeaubonnen, aangeboden door de marktkramers, worden aansluitend verloot onder de deelnemers. De winnaars worden persoonlijk verwittigd door de werkgroep. Deze winnaars verbinden zich ertoe persoonlijk aanwezig te zijn op de prijsuitreiking of een vervanger aan te duiden. Bij het niet afhalen van een prijs blijft deze beschikbaar aan het onthaal van het administratief centrum tot 31 mei 2025. De prijstrekking gebeurt onder toezicht van een beëdigd persoon, aangesteld door de werkgroep, wiens beslissingen onherroepelijk zijn.
10. Er is maximum 1 prijs per adres te winnen.
11. De prijsuitreiking wordt georganiseerd op 15 mei 2025 om 11u op het Marktplein van Ternat, aan het inzamelpunt ter hoogte van het LED-scherm. De cadeaubon kan gebruikt worden tot uiterlijk 31 juli 2025. Er wordt geen cash geld teruggegeven op de cadeaubon, er wordt in geen geval geruild tegen hun waarde in speciën. De winnaars worden vermeld op de website van het lokaal bestuur, maandvandemarkt2025 en in de zomer-editie van het Blad van Ternat 2025.
12. Als in geval van overmacht de wedstrijd ingekort, gewijzigd, geannuleerd of uitgesteld dient te worden of de prijzen moeten gewijzigd worden kan het lokaal bestuur Ternat hiervoor in geen geval verantwoordelijk worden gesteld. Bij verdwijning van de ingezamelde invulkaarten (bv. bij brand/diefstal) of een defect aan de applicatie is het lokaal bestuur Ternat evenmin verantwoordelijk.
13. Elke deelnemer aan de actie verleent automatisch toestemming voor het gebruik en verwerking van zijn/haar gegevens met het oog op publicitaire doeleinden die betrekking hebben op de promotieactie Maand van de Markt 1 tot 25 april 2025.
14. Het lokaal bestuur Ternat kan niet aansprakelijk worden gesteld wanneer er geen invulkaarten meer voorhanden zijn bij de deelnemende marktkramers of bij een foutmelding bij het gebruik van de app.
15. In geval van misbruiken, misleiding of bedrog behoudt het lokaal bestuur Ternat zich uitdrukkelijk het recht voor, de betrokken deelnemer(s) zonder meer van deelname aan deze actie uit te sluiten.
16. Deze actie gaat niet door als kansspel.
17. Over de actie wordt geen briefwisseling noch telefoongesprekken gevoerd. Alle bijkomende mededelingen en/of publicaties in verband met deze promotieactie staan vermeld in dit reglement.
18. Werknemers die betrokken zijn bij de organisatie van ‘Maand van de Markt 2025’ en hun inwonende gezinsleden zijn uitgesloten van deelname aan de promotieactie. Dit geldt eveneens voor de marktkramers aangesloten bij de Vlaamse Federatie voor Ambulante Handel.
19. Deelname aan deze promotieactie ‘Maand van de Markt – april 2025’ houdt de aanvaarding in zonder voorbehoud van onderhavig reglement. Alle situaties die niet uitdrukkelijk door dit reglement zijn voorzien, worden autonoom beslecht door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 2. - Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de dienst Markten en kermissen en de dienst Financiën.
Het is aangewezen dat, gezien het aantal inwoners, de Gecoro minimum 9 en maximum 13 leden kan tellen, ten einde een minimale vertegenwoordiging van maatschappelijke geledingen te laten vertegenwoordigen. Het is opportuun om 11 leden te laten deel uitmaken van de adviesraad, gezien de grote uitval van de voorbije jaren.
Het bestuur stelt voor volgende geledingen op te roepen een voordracht te doen van twee vertegenwoordigers per geleding, van verschillend geslacht, waarbij de gemeenteraad naderhand zal beslissen wie effectief lid en wie plaatsvervangend lid wordt, rekening houdend met de decretale regels voor gendervertegenwoordiging:
- vereniging van werknemers: 1 effectief en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger
- vereniging van werkgevers of zelfstandigen: 1 effectief en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger
- vereniging van handelaars of gemeentelijke adviesraad lokale economie: 1 effectief en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger
- vereniging van landbouwers: 1 effectief en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger
- milieu- en natuurverenigingen: 1 effectief en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger
- een afvaardiging van de mobiliteitsraad: 1 effectief en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger
- een maatschappelijke geleding ((jeugdraad/sportraad/senioren/LOK): 1 effectief en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger
Vier deskundigen in de ruimtelijke ordening zullen deel uitmaken van de GECORO. Het is aangewezen deze via de gebruikelijke gemeentelijke kanalen op te roepen om zich kandidaat te stellen. Uit de kandidaten zal er een voorzitter voorgedragen worden door het college van burgemeester en schepenen. Vier effectieve leden (van wie iemand door het college van burgemeester en schepenen zal voorgedragen worden als ondervoorzitter) en drie plaatsvervangende leden zullen weerhouden worden door de gemeenteraad.
Als deskundigen komen in aanmerking: een architect, een stedenbouwkundige of een ruimtelijk planner, maar eveneens burgers die door interesse en ervaring inzicht in de materie hebben verworven.
Het college van burgemeester en schepenen draagt eveneens een vaste secretaris, personeelslid van de gemeentelijke dienst Omgeving voor. Deze vaste secretaris is niet stemgerechtigd.
Dit mandaat is onbezoldigd.
De gemeenteraadsleden kunnen geen deel uitmaken van de GECORO. De verschillende fracties in de gemeenteraad mogen een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger afvaardigen naar de vergaderingen van de GECORO. Deze waarnemers kunnen de toelichtingen bijwonen en deelnemen aan de besprekingen. Zij zijn evenwel niet stemgerechtigd.
De schepen, bevoegd voor ruimtelijke ordening, zal de vergaderingen bijwonen om toelichting te geven bij de verschillende behandelde punten.
Volgens artikel 304 § 3 DLB mogen ten hoogste twee derde van de effectieve leden van hetzelfde geslacht zijn, dit op straffe van het niet rechtsgeldig zijn van het advies, dat dezelfde regel, maar afzonderlijk bekeken, ook geldt voor de plaatsvervangers.
Artikel 1. De raad keurt de samenstelling van de GECORO en de oproep tot nieuwe leden goed. De GECORO zal voor de periode van 2025-2031 uit 11 leden bestaan waarvan 4 deskundigen en 7 leden uit de maatschappelijke geledingen.
Artikel 2. Geïnteresseerde kandidaat-deskundigen en geledingen worden opgeroepen zich kandidaat-lid te stellen om deel uit te maken van de GECORO.
Artikel 3. De oproep zal gebeuren van 5 maart 2025 tot 26 maart 2025.
Artikel 4. Volgende maatschappelijke geledingen worden opgeroepen om twee personen van verschillend geslacht per geleding voor te dragen:
- vereniging van werknemers: 1 effectief en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger
- vereniging van werkgevers of zelfstandigen: 1 effectief en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger
- vereniging van handelaars of gemeentelijke adviesraad lokale economie: 1 effectief en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger
- vereniging van landbouwers: 1 effectief en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger
- milieu- en natuurverenigingen: 1 effectief en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger
- een afvaardiging van de mobiliteitsraad: 1 effectief en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger
- een maatschappelijke geleding (jeugdraad/sportraad/senioren/LOK): 1 effectief en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger
Artikel 5. Een afschrift wordt overgemaakt aan de dienst Omgeving.
De grondinnemingen zijn van openbaar nut zijn en dienen het algemeen belang. De grondverwervingen zijn nodig om het initiatief van de gemeenteraad te kunnen realiseren om de gemeenteweg Bodegemstraat te wijzigen.
Dirk Reunes is aangesteld om de onderhandelingen te voeren, zoals overeengekomen in de studieopdracht tussen Sweco en het lokaal bestuur Ternat.
In bijlage werden de ondertekende verkoopsovereenkomsten en pachtverbrekingen gevoegd.
De uitgave voor deze grondverwervingen is voorzien in het investeringsbudget van 2025 op jaarbudgetrekening ACT-1.1.1/0200-01/2202000/GEMEENTE/CBS/IP-1.1.1.
Artikel 1. De verkoopsovereenkomst en de pachtverbreking voor inname 5, 6, 7, 16, 17 en 18 in bijlage worden goedgekeurd voor de grondverwervingen in der minne in het kader van de riolering– en wegeniswerken Bodegemstraat.
Artikel 2. De voorzitter van de raad en de algemeen directeur worden gemachtigd om namens de gemeente de akten op basis van de verkoopsovereenkomst, gevoegd bij dit raadsbesluit, te ondertekenen.
Artikel 3. Notaris M. Bedert van het notariskantoor Ternat wordt gelast als instrumenterend ambtenaar.
Artikel 4. De heer hypotheekbewaarder wordt uitdrukkelijk ontslagen van het nemen van een ambtshalve inschrijving.
Artikel 5. Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om beperkte aanpassingen aan de overeenkomst aan te brengen, alvorens de overeenkomst wordt ondertekend.
Artikel 6. Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de dienst Financiën en de dienst Technische Zaken.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
De thans van kracht zijnde statuten van Haviland zoals gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad op 2 januari 2024;
Overwegende dat overeenkomstig artikel 4§1 van haar statuten Haviland tot doel heeft als verlengstuk van de lokale besturen de deelnemers bij te staan bij de uitvoering van hun taken door het verlenen van ondersteunende diensten, door kennisbeheer en door informatieverspreiding.
Haviland biedt de mogelijkheid om, conform hogervermelde statuten, diensten te leveren in het belang van de aangesloten gemeenten, dit onder meer inzake openbare werken en het feit dat de aankoopcentrale en aanvullende diensten voor onderhoudswerken aan gemeentewegen ontegensprekelijk als een dergelijke dienst dienen beschouwd te worden;
Dat de gemeente Ternat als deelnemer van de dienstverlenende vereniging Haviland in de mogelijkheid is om een beroep te doen op deze diensten van de vereniging;
Dat Haviland optreedt als aankoopcentrale voor de ‘onderhoudswerken aan gemeentewegen’ overeenkomstig artikel 2, 7°, b van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;
Dat Haviland de openbare procedure onder de vorm van een raamcontract van maximaal 4 jaar (2025 tot en met 2028) heeft gepubliceerd;
Dat de gemeente als aanbestedende overheid een beroep wenst te doen op de aankoopcentrale voor het onderhoud van haar wegeninfrastructuur en aldus overeenkomstig artikel 47, §2, eerste lid van de Wet Overheidsopdrachten vrijgesteld is van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren;
Dat de gemeente een beroep wenst te doen op de aankoopcentrale voor volgende percelen:
perceel 1 : asfaltverhardingen
Dat de gemeente aanvullend op de opdracht in het kader van de aankoopcentrale aan Haviland tevens opdracht wenst te geven tot het uitvoeren van aanvullende diensten aangaande de begeleiding van de onderhoudswerken, zoals omschreven in bijgevoegde overeenkomst;
De gemeenteraad dient te beslissen om voornoemde diensten toe te kennen aan Haviland overeenkomstig de modaliteiten zoals beschreven in de als bijlage toegevoegde overeenkomst, dit gelet op de expertise van Haviland op dit terrein en de budgettaire voordelen bij deelname aan de aankoopcentrale;
De uitgave voor deze opdracht zal voorzien worden in het investeringsbudget van 2025-2028, op jaarbudgetrekening Act-1.2.1/0200-01/2240000/IP-2 - 'Vernieuwen monolietverhardingen wegenis’.
Artikel 1. - De gemeenteraad beslist een beroep te doen op de aankoopcentrale Haviland voor onderhoudswerken aan gemeentewegen overeenkomstig het bijzonder bestek 115700/2025-2028 BIS van 12 september 2024 getiteld ‘wegenonderhoud dienstjaren 2025-2028’, en dit voor volgende perceel: perceel 1 : asfaltverhardingen
Artikel 2. - De gemeenteraad geeft tevens opdracht aan Haviland voor het uitvoeren van aanvullende diensten overeenkomstig bijgevoegde overeenkomst, en keurt deze overeenkomst goed.
Artikel 3. - De gemeenteraad gelast het college met de uitvoering van dit besluit, inclusief het aanduiden van de straten zoals bepaald in artikel 1, §6 van de overeenkomst en dit binnen de in het meerjarenplan voorziene budgetten onder Act-1.2.1/0200-01/2240000/IP-2 - 'Vernieuwen monolietverhardingen wegenis’.
De meerwaarde van het betrokken perceel - door de eigenaar te betalen - werd bepaald door landmeter-expert Plan² te Nieuwebosstraat 4, 9000 Gent, op een bedrag van € 3.251.
Artikel 1. De raad gaat definitief akkoord om de gemeenteweg met naam voetweg 46 gedeeltelijk af te schaffen.
Artikel 2. De raad gaat akkoord met het schattingsverslag voor de meerwaarde van het betrokken perceel, zoals bepaald door landmeter-expert Plan² te Nieuwebosstraat 4, 9000 Gent, voor een bedrag van € 3.251.
Artikel 3. De raad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig artikelen 22 en 23 van het Decreet houdende De Gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de afhandeling van het opheffen van een deel van de gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 28 en 29 van het aangehaalde decreet.
Artikel 4. Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 22 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. Het besluit tot definitieve vaststelling wordt onmiddellijk met een beveiligde zending bezorgd aan het Departement Mobiliteit en Openbare werken en aan de Deputatie van de provincie Vlaams- Brabant.
Artikel 5. Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig artikelen 24 en 25 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.
Artikel 6. Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de aanvragers, de provincie Vlaams-Brabant, de deputatie, de Trage wegen vzw, de dienst Milieu, de dienst Mobiliteit, de dienst Financiën en de dienst Depot.
Er bestaat een terugnameplicht voor huishoudelijk verpakkingsafval: minstens papier en karton, hol glas en plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons selectief moeten worden ingezameld.
Ter bescherming van het leefmilieu is het noodzakelijk om het huishoudelijk afval tot een minimum te beperken en het afval maximaal selectief in te zamelen. Prioriteit dient verleend te worden aan afvalvoorkoming en hergebruik van afvalstoffen.
In tweede instantie dient het huishoudelijk afval maximaal selectief ingezameld te worden. Er wordt naar gestreefd om de inzameling van het huishoudelijk afval in de gemeenten zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen.
De gemeente wil, in overeenstemming met haar gemeentelijke zorgplicht zoals bepaald in artikel 26 van het decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, het niet aanbieden van huisvuil via de gemeentelijke inzamelkanalen en bijgevolg ontwijkgedrag (zoals sluikstorten, sluikstoken, afvaltoerisme naar buurgemeenten, afvaltoerisme naar de werkgever, …) maximaal voorkomen.
Huisvuil huis-aan-huis wordt ingezameld door middel van intergemeentelijke restafvalzakken in verschillende formaten (60l, 30l, 15l). Groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) wordt selectief huis-aan-huis ingezameld door middel van intergemeentelijke GFT-zakken in verschillende formaten (60l, 30l, 15l). Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons selectief (PMD-afval) worden huis-aan-huis ingezameld worden door middel van PMD-zakken in verschillende formaten (60L, 100L).
De kosten van inzameling, hergebruik, recyclage, nuttige toepassing en verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen weegt zwaar door op de gemeentelijke financiën. De gemeentelijke inkomsten en uitgaven dienen in evenwicht te zijn. De kosten van inzameling, hergebruik, recyclage, nuttige toepassing en verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen worden verhaald op de aanbieders via een gedifferentieerde retributie.
De invoering van een gedifferentieerde retributie laat de gemeente toe het principe 'de vervuiler betaalt' toe te passen van huishoudelijke afvalstoffen, waarbij prioriteit verleend wordt aan preventie van afval en efficiënter gebruik van materialen, in tweede instantie voorbereiden van afval voor hergebruik, ten derde recyclage van afval en sluiten van de materiaalkring en ten slotte andere nuttige toepassingen, zoals energieterugwinning en inzet van materialen als energiebron.
Het is een doelstelling van het Vlarema om de retributie op het voorbereiden van afval voor hergebruik, de recyclage van afval, andere nuttige toepassingen en ten slotte verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen te harmoniseren.
Met het afsluiten van een raamovereenkomst via Intradura van 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2027 - goedgekeurd door de gemeenteraad van 5 september 2024 - voor de ophaling van periodiek en tijdelijk bedrijfsafval, stopt de gemeente Ternat met de uitleen van de eigen afvalcontainers voor tijdelijke evenementen en int bijgevolg geen retributie meer hiervoor.
Op 11 februari 2025 besliste het college van burgemeester en schepenen om de werkwijze i.v.m. aanvragen van afvalcontainers voor tijdelijke evenementen opnieuw te wijzigen en geen beroep meer te doen op Traflux voor het leveren en ophalen van containers, enkel nog voor de ledigingen. De gemeente betaalt aan Traflux per lediging € 25 exclusief btw zoals reeds afgesproken binnen het raamcontract.
Het plaatsen en terughalen van de eigen containers gebeurt opnieuw door de eigen werkliedendienst.
Dit betekent dat de gemeente opnieuw een retributie zal innen voor het plaatsen, het ledigen en het ophalen van de gevraagde afvalcontainer(s) bij evenementen.
Voor haar algemene financiering heft de gemeente Ternat een retributie op de verkoop van vuilniszakken voor restafval, voor G.F.T.- en voor P.M.D.- ophaling.
De gemeente Ternat heft geen retributie meer voor het gebruik en de lediging van de verzamelcontainers van de gemeente.
Jaarbudgetrekening: 2022/ACT-1.4.2/0300-01/7021000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN
Raming opbrengst retributie: € 500.000
Artikel 1. Met ingang van 8 maart 2025 wordt een retributie behouden op de volgende inzamelende fracties van huishoudelijk oorsprong:
Haalmethode (huis-aan-huisinzameling):
1. van huisvuil
2. van GFT
3. van PMD-afval
Artikel 2. Verzamelcontainers voor de inzameling van vuilniszakken restafval bij evenementen kunnen gehuurd worden van de gemeente.
Artikel 3. De hieronder vermelde retributie is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van de intergemeentelijke dienstverlening inzake de huis-aan-huisinzameling van volgende fracties:
Fractie Volume Retributie
Artikel 4. De personen die gebruik maken van door de gemeente voorgeschreven zakken zijn de retributie verschuldigd bij de aankoop ervan op de door Intradura vastgestelde plaatsen.
Artikel 5. De gemeente, het OCMW en hun instellingen worden vrijgesteld van de retributies beoogd in dit reglement.
Artikel 6. Voor afvoer van afval, afkomstig van evenementen in één van de Ternatse feestzalen, mits voorafgaande reservering, kunnen afvalcontainers van 1100 liter ter beschikking gesteld worden. Bij reservatie wordt een waarborg van € 60 betaald evenals een retributie van € 40 voor de ophaling en verwerking van het in de afvalcontainer achtergelaten vuilnis.
Artikel 7. Het OCMW kan de huisvuilzakken voor restafval (groot en klein), exclusief bestemd voor leefloners, budgetbegeleiden en andere behoeftigen, aankopen bij het lokaal bestuur aan € 1 per huisvuilzak voor restafval.
Artikel 8. Als sociale omkaderingsmaatregel kunnen de verzamelcontainers en één rol restafvalzakken per jaar gratis in gebruik gegeven worden aan volgende categorie van aanvrager: begunstigde van een attest uitgeschreven door het OCMW gedurende de geldigheidsduur van het attest.
Artikel 9. Dit reglement treedt in werking op 8 maart 2025 en vervangt de gemeenteraadsbeslissing van 28 november 2024 betreffende ‘Retributiereglement op de verkoop van huisvuilzakken voor restafval, voor G.F.T., voor P.M.D. en voor verzamelcontainers voor vuilniszakken voor restafval’ dewelke opgeheven wordt.
Artikel 10. Klachten of betwistingen moeten binnen een termijn van 60 dagen volgend op de datum van de contantbetaling schriftelijk aan het College van Burgemeester en Schepenen gericht worden. De gewone burgerlijke rechtbanken zijn bevoegd.
Artikel 11. De bekendmaking alsook de inwerkingtreding van deze verordening gebeurt respectievelijk en overeenkomstig het decreet lokaal bestuur.
Artikel 12. Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, OVAM, de dienst Milieu, de dienst Financiën, de dienst Depot en de dienst Onthaal.
Het Raak-project TOK helpt om de afvalberg in Ternat te verkleinen. Mede dankzij deze actie (de verkoop van kippen) is er een daling van de GFT-ophaling. Raak Lombeek bezorgt het lokaal bestuur na de actie een lijst van het aantal verkochte kippen.
Met deze actie verrijkt de KWB zich niet, de toelage wordt meteen aan Horta betaald. Deze jaarlijkse, éénmalige milieuactiviteit wijkt af van het subsidiereglement en KWB Lombeek St-Jozef ontvangt hier dus geen punten voor.
De nodige kredieten worden voorzien in de begroting op jaarbudgetrekening 2025/ACT-1.4.4/0390-00/6143001/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Artikel 1. De raad keurt de overeenkomst met Raak Lombeek betreffende Raak-project TOK goed. Deze overeenkomst loopt tot 31 december 2030, het einde van de huidige legislatuur.
Artikel 2. Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de aanvrager, de dienst Financiën en de dienst Milieu.
Het projectvoorstel: Waiter; de digitale water-assistent werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 april. Intussen werd het project goedgekeurd bij de Provincie Vlaams-Brabant en kan er gestart worden aan de uitvoering. In de eerste fase, het indienen van het projectvoorstel werd er een samenwerkingsovereenkomst afgesloten voor zes maanden. Aangezien we nu effectief overgaan naar de uitvoering van het project dient de nieuwe samenwerkingsovereenkomst 'Uitvoering' goedgekeurd te worden.
Aan het project zijn geen kosten verbonden voor het lokaal bestuur. Het lokaal bestuur krijgt een vergoeding van € 3.036. Dit staat in verhouding tot de voorziene geleverde prestaties en tijdsinspanning.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen
Enig artikel. De samenwerkingsovereenkomst in het kader van de ontwikkeling van een digitale water assistent (Waiter) wordt goedgekeurd.
Het aanvullend reglement betreft enkel gemeentewegen. Veel voetgangers en fietsers verplaatsen zich naar de diverse scholen in de gemeente Ternat. Het inrichten van fietsroutes bevordert de veiligheid van voetgangers en fietsers naar hun schoolomgeving. In het aanvullend reglement is een snelheidsregime van 30 km/uur van toepassing.
In het aanvullend reglement van de veilige schoolroutes zijn nog enkele kruispunten opgenomen waar verkeersborden C43 (maximum toegelaten snelheid 30 km/uur) staan. Het wegnemen van borden 30 km/uur en vervangen door zone borden 30 km vereist een aanpassing van het aanvullend reglement. Hierdoor worden alle kruispunten waar de schoolroutes passeren opgenomen in een zone 30.
Artikel 1. De raad keurt het gemeentelijk aanvullend reglement betreffende de schoolroutes te 1740 Ternat goed.
Artikel 2. In de gemeente Ternat worden er vijf schoolroutes ingevoerd.
Artikel 3. Schoolroute 1 heeft als traject het NMBS-station Essene-Lombeek, Spoorwegbaan, Bosstraat, Meersstraat, Asbaan, Assesteenweg, Statiestraat, fietsweg naast de spoorweg, Van Nuffelstraat, Statiestraat.
Schoolroute 1 volgt nog een tweede traject vanaf de fietsweg naast de spoorweg, Borredam, Kerkweg, Wijmenierlaan tot de rotonde aan de Brusselstraat.
Artikel 4. In schoolroute 1 wordt zone 30 afgebakend in de volgende straten:
- Sluisvijverstraat tussen huisnummers 17 en 31
- Spoorwegbaan tussen Sluisvijverstraat en Bosstraat
- Bosstraat vanaf de Spoorwegbaan tot Meersstraat 144
- Kerkweg
- Wijmenierlaan tussen huisnummer 26 en huisnummer 29
- Brusselstraat ter hoogte van de rotonde tussen de aansluiting met de Wijmenierlaan, Platanenlaan, Neeralfenestraat en Brusselstraat in beide richtingen.
Het begin en einde van de zone 30 wordt aangeduid.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- F4a
- F4b.
Artikel 5. In schoolroute 1 worden Borredam, gedeelte tussen het fietspad langs de spoorweg en de Kerkweg, en de Van Nuffelstraat een fietszone.
De fietszone wordt afgebakend ter hoogte van:
- Borredam vanaf het fietspad langs de spoorweg
- Borredam ter hoogte van de Kerkweg
- Van Nuffelstraat ter hoogte van Borredam
Het begin en einde van de zone 30 wordt aangeduid.
Dit wordt gesignaleerd door verkeerstekens:
- F111
- F113.
Artikel 6. In schoolroute 1 wordt de volgende voorrangsregeling ingevoerd in de Meersstraat ter hoogte van huisnummer 237:
de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden; het tracé van de weg waarop de bestuurders aan het volgend kruispunt voorrang hebben, wordt aangeduid.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- B1
- GVIII.
Artikel 7. In schoolroute 1 wordt de volgende voorrangsregeling ingevoerd:
- Bosstraat ter hoogte van huisnummer 196
- Meersstraat ter hoogte van huisnummer 168.
De bestuurders hebben voorrang; het tracé van de weg waarop de bestuurders aan het volgend kruispunt voorrang hebben, wordt aangeduid.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- B15
- GVIII.
Artikel 8. Schoolroute 2 heeft als traject de Fijnestraat met de fietssnelweg F209, Weverstraat, Fietssnelweg F209 naar de Assesteenweg, fietssnelweg F209 naar de Vianestraat, Sibbekensveldstraat, Fietssnelweg 209 naar de Heidestraat, Fietssnelweg F209 naar de Bosstraat, fietssnelweg F209 naar de Leliestraat, fietsbrug over de spoorweg naar de Dahlialaan met eindbestemming de vrije basisschool De Droomgaard.
Het traject van schoolroute 2 volgt nog een tweede traject vanaf de Leliestraat, Veldstraat tot de spoorwegbrug aan de Nieuwbaan.
Artikel 9. In schoolroute 2 wordt zone 30 afgebakend in de volgende straten:
- kruispunt Nieuwbaan - Sluisvijverstraat
- kruispunt Leliestraat (F209) - Bosstraat
- kruispunt F209 - Heidestraat
- kruispunt F209 - Weverstraat.
Het begin en einde van de zone 30 wordt aangeduid.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- F4a
- F4b.
Artikel 10. In schoolroute 2 wordt in de Vianestraat ter hoogte van F209 de volgende voorrangsregeling ingevoerd:
de bestuurders moeten stoppen en voorrang verlenen.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- B5
- wegmarkering artikel 76.1 van de wegcode.
Artikel 11. In schoolroute 2 wordt een voorrangsregeling ingevoerd in de volgende straten:
- Notestraat ter hoogte van de fietssnelweg 209
- Hertigemstraat ter hoogte van de Leliestraat.
De bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden.
- Fietssnelweg ter hoogte van de Notestraat
- Leliestraat ter hoogte van de Hertigemstraat
De bestuurders hebben voorrang.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- B1
- B15.
Artikel 12. In schoolroute 2 aan de Dahlialaan ter hoogte van de spoorwegbrug wordt de volgende voorrangsregeling ingevoerd:
de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden. De plaats waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen, wordt aangeduid.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- B1
- Wegmarkering artikel 76.2 van de wegcode.
Artikel 13. In schoolroute 2 wordt de volgende voorrangsregeling ingevoerd in de Veldstraat ter hoogte van de Leliestraat:
de bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden; het tracé van de weg waarop de bestuurders aan het volgend kruispunt voorrang hebben, wordt aangeduid.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- B1
- GVIII.
Artikel 14. In schoolroute 2 wordt de volgende voorrangsregeling ingevoerd:
- Veldstraat ter hoogte van huisnummer 40
- Leliestraat ter hoogte van huisnummer 33.
De bestuurders hebben voorrang; het tracé van de weg waarop de bestuurders aan het volgend kruispunt voorrang hebben, wordt aangeduid.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- B15
- GVIII.
Artikel 15. Schoolroute 3 heeft als traject de Kattestraat vanaf de grens met de gemeente Roosdaal, Fossebaan, Kleemstraat, Sibbekensveldstraat, Esdoornstraat, rotonde Rodestraat als eindbestemming.
Artikel 16. In schoolroute 3 wordt de zone 30 afgebakend in de volgende straten:
- het kruispunt Sibbekensveldstraat met de Esdoornstraat
- de Fossebaan tussen huisnummers 115 en 132.
Het begin en einde van de zone 30 wordt aangeduid.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- F4a
- F4b.
Artikel 17. In schoolroute 3 worden Kleemstraat, Sibbekensveldstraat en Eikveldstraat een fietszone.
De fietszone wordt afgebakend ter hoogte van:
- het kruispunt Kleemstraat met de Fossebaan
- het kruispunt Kleemstraat met de Hertstokweg
- het kruispunt Kleemstraat met zijstraat Kleemstraat
- het kruispunt Kleemstraat met Boomgaard
- het kruispunt Kleemstraat met de Egaardbaan en de Vianestraat
- het kruispunt Sibbekensveldstraat met de fietssnelweg F209
- het kruispunt Eikveldstraat met de Heidestraat
- het kruispunt Sibbekensveldstraat met de Watermolenstraat
De fietszone wordt afgebakend.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- F111 met zonale geldigheid
- F113 met zonale geldigheid
Artikel 18. In schoolroute 3 wordt een voorrangsregeling ingevoerd in de volgende straten:
- Kattestraat ter hoogte van de Fossebaan
- Fossebaan ter hoogte van Kattestraat.
De bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden; het tracé van de weg waarop de bestuurders aan het volgend kruispunt voorrang hebben, wordt aangeduid.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- B1
- GVIII.
Artikel 19. In schoolroute 3 wordt een voorrangsregeling ingevoerd in de volgende straten:
- Kattestraat ter hoogte van de Fossebaan
- Fossebaan ter hoogte van de Kattestraat.
De bestuurders hebben voorrang; het tracé van de weg waarop de bestuurders aan het volgend kruispunt voorrang hebben, wordt aangeduid.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- B15
- GVIII.
Artikel 20. In schoolroute 3 wordt een voorrangsregeling ingevoerd in de volgende straten:
- Loddershoekstraat ter hoogte van de Fossebaan
- Hertstokweg ter hoogte van de Kleemstraat
- zijstraat Kleemstraat ter hoogte van de Kleemstraat
- Boomgaard ter hoogte van de Kleemstraat
- Sibbekensveldstraat ter hoogte van de Eikveldstraat.
De bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden.
De bestuurders op de Fossebaan, Kleemstraat en Sibbekensveldstraat hebben voorrang.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- B1
- B15.
Artikel 21. Schoolroute 4 start van uit drie locaties, namelijk Stenebrugstraat, Langestraat en Elshoutweg. Het traject van uit de Langestraat start aan de spoorwegbrug naar de Stenebrugstraat. Het traject van uit de Elshoutweg start ter hoogte van de Elshoutbos, Potgieter, Langestraat en Stenebrugstraat. Van uit de Stenebrugstraat loopt schoolroute 4 via de fietsweg naar de Kruisstraat, Terlindenstraat en T' Serclaesstraat.
Artikel 22. In schoolroute 4 worden de volgende straten fietsstraat:
- Elshoutweg tussen Potgieter en Doelstraat/Scheestraat (gemeente Lennik)
- Kruisstraat tot het kruispunt met de Terlindenstraat,
- Terlindenstraat tot het kruispunt met de T' Serclaesstraat
- T' Serclaesstraat tot het kruispunt met de Statiestraat.
De fietszone wordt afgebakend. Het begin en het einde van de van de fietszone wordt aangeduid.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- F111
- F113.
Artikel 23. In schoolroute 4 wordt tussen Potgieter 30 en Langestraat 20 de zone 30 afgebakend.
Het begin en einde van de zone 30 wordt aangeduid.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- F4a
- F4b.
Artikel 24. In schoolroute 4 wordt een voorrangsregeling ingevoerd in de volgende straten:
- Elshoutweg ter hoogte van het kruispunt met de Potgieter
- Terlindenstraat ter hoogte van T' Serclaesstraat.
De bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden; het tracé van de weg waarop de bestuurders aan het volgend kruispunt voorrang hebben, wordt aangeduid.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- B1
- GVIII.
Artikel 25. In schoolroute 4 wordt een voorrangsregeling ingevoerd in de volgende straten:
- Potgieter ter hoogte van het kruispunt met de Elshoutweg
- Elshoutweg ter hoogte van de Potgieter
- Potgieter ter hoogte van Doelstraat
- Potgieter ter hoogte van Potgieter
- Potgieter ter hoogte van Pol de Montstraat
- Pol de Montstraat ter hoogte van Potgieter
- Terlindenstraat ter hoogte van T' Serclaesstraat
- T' Serclaesstraat ter hoogte van Terlindenstraat.
De bestuurders hebben voorrang; het tracé van de weg waarop de bestuurders aan het volgend kruispunt voorrang hebben, wordt aangeduid.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- B15
- GVIII.
Artikel 26. In schoolroute 4 wordt een voorrangsregeling ingevoerd in de volgende straten:
- Kruisstraat ter hoogte van de Kruisstraat
- Terlindenstraat ter hoogte van de Kruisstraat
- Sportlaan ter hoogte van de T'Serclaesstraat
- T' Serclaesstraat ter hoogte van T' Serclaesstraat
- T' Sclaesstraat 11 ter hoogte van T' Serclalesstraat
- Kouterweg ter hoogte van de T' Serclaesstraat.
De bestuurders moeten voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die ze oprijden.
In de Kruisstraat ter hoogte van de Kruisstraat, Kruisstraat ter hoogte van Sempstweg, Kruisstraat ter hoogte van Terlindenstraat, Terlindenstraat ter hoogte van de Kruisstraat, Terlindenstraat ter hoogte van de Sempstweg, T' Serclaesstraat ter hoogte van de Sportlaan/T' Serclaesstraat, T' Serclaesstraat ter hoogte van T' Serclaesstraat 11, T' Serclaesstraat ter hoogte van Kouterweg.
De bestuurders hebben voorrang.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
- B1
- B15.
Artikel 27. Schoolroute 5 heeft als traject Kerkstraat (rotonde), kruisen N 285, Terlindenstraat, Sterrelaan tot het kruispunt met de Statiestraat.
Artikel 28. In schoolroute 5 worden fietssuggestiestroken ingevoerd.
Artikel 29. Het gedeelte van de Wijmenierlaan tussen het rondpunt en de Neeralfenestraat wordt ingelijfd in zone 30.
Artikel 30. Bepalingen in voorgaande reglementen en verordeningen die tegenstrijdig zijn met bovenstaande, worden opgeheven.
Artikel 31. Een voor eensluidend afschrift van deze beslissing wordt, voor het nodige gevolg, overgemaakt aan de dienst Mobiliteit.
Deelnemers kregen de kans zich kandidaat te stellen vanaf 15 januari tot en met 4 februari 2025 en zich voor te stellen aan de gemeenteraadsleden op 11 februari in een mobiliteitsraad. Er zijn in totaal 20 geldige kandidaturen binnen gekomen.
VOORNAAM | NAAM | GESLACHT |
deskundige (1 voorzitter - 1 ondervoorzitter - 3 effectieve leden + 4 plaatsvervangers (voor ondervoorzitter en 3 effectieve leden)) |
||
Kevin | Annoot | m |
Amanda | Bosmans | v |
Paul | Cools | m |
Petra | Keijzer | v |
Patrick | Lintermans | m |
Jonas | Meert | m |
Geert | Swaelens | m |
Christophe | Uyttersprot | m |
Lode | Verdoodt | m |
Fietsersbond of ander verkeersplatform (1 effectief lid + 1 plaatsvervanger) | ||
Luc | Petitot | m |
Nathalie | Vanbeylen | v |
Gordelcomité (1 effectief lid + 1 plaatsvervanger) | ||
Charlie | Eylenbosch | m |
Dominicus | Van de Gucht | m |
Vereniging van werknemers (1 effectief lid + 1 plaatsvervanger) | ||
Kris | Van de Putte | m |
Nathalie | Verhasselt | v |
Vereniging van wandelaars (1 effectief lid + 1 plaatsvervanger) | ||
Bianca | Martens | v |
Vereniging van handelaars of gemeentelijk adviesraad lokale economie (1 effectief lid + 1 plaatsvervanger) | ||
Ingrid | Floré | v |
Willy | Verkoelen | m |
Socio-culturele vereniging of scholen (1 effectief lid + 1 plaatsvervanger) | ||
Peggy | De Meyer | v |
Gert | Van Melkebeke | m |
Artikel 1. De raad stelt de mobiliteitsraad samen met de volgende leden:
Naam | |
deskundige (1 voorzitter - 1 ondervoorzitter - 3 effectieve leden + 4 plaatsvervangers (voor ondervoorzitter en 3 effectieve leden)) | |
voorzitter | Kevin Annoot (24 stemmen) |
ondervoorzitter | Jonas Meert (22 stemmen) |
plaatsvervanger | Patrick Lintermans (23 stemmen) |
effectief lid | Paul Cools (24 stemmen) |
plaatsvervanger | Geert Swaelens (24 stemmen) |
effectief lid | Amanda Bosmans (23 stemmen) |
plaatsvervanger | Christophe Uyttersprot (24 stemmen) |
effectief lid | Petra Keijzer (23 stemmen) |
plaatsvervanger | Lode Verdoodt (24 stemmen) |
fietsersbond of ander verkeersplatform (1 effectief lid + 1 plaatsvervanger) | |
effectief lid | Nathalie Vanbeylen (23 stemmen) |
plaatsvervanger | Luc Petitot (23 stemmen) |
Gordelcomité (1 effectief lid + 1 plaatsvervanger) | |
effectief lid | Charlie Eylenbosch (24 stemmen) |
plaatsvervanger | Dominicus Van de Gucht (24 stemmen) |
vereniging van werknemers (1 effectief lid + 1 plaatsvervanger) | |
effectief lid | Kris Van de Putte (24 stemmen) |
plaatsvervanger | Nathalie Verhasselt (24 stemmen) |
vereniging van wandelaars (1 effectief lid + 1 plaatsvervanger) | |
effectief lid | Bianca Martens (24 stemmen) |
vereniging van handelaars of gemeentelijk adviesraad lokale economie (1 effectief lid + 1 plaatsvervanger) | |
effectief lid | Ingrid Floré (24 stemmen) |
plaatsvervanger | Willy Verkoelen (24 stemmen) |
Socio culturele vereniging of scholen (1 effectief lid + 1 plaatsvervanger) | |
effectief lid | Gert Van Melkebeke (23 stemmen) |
plaatsvervanger | Peggy De Meyer (23 stemmen) |
Artikel 2. Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de dienst Mobiliteit.
Namens Gemeenteraad,
Sieglinde De Mulder
algemeen directeur
Sophie Claeys
voorzitter gemeenteraad