Thu 19/05/2022 - 20:15 raadzaal
De raad bespreekt de notulen van de vorige zitting, keurt ze goed of geeft eventuele aanpassingen aan.
De gemeente Ternat is lid van Intradura ov en dient de agenda van de AV van 22 juni 2022 goed te keuren en haar stemgedrag te bepalen.
Voorgesteld wordt de agenda goed te keuren en onze vertegenwoordiger op te dragen alle voorgestelde agendapunten goed te keuren.
De gemeente Ternat wordt uitgenodigd deel te nemen aan de algemene jaarvergadering van TMVW op 17 juni 2022. De agenda daarvan en het stemgedrag moet worden goedgekeurd.
De gemeente Ternat wordt uitgenodigd deel te nemen aan de algemene vergadering van Poolstok op 20 mei 2022. De agenda daarvan en het stemgedrag moet worden goedgekeurd.
Zoals elk jaar dient de gemeenteraad voor een aantal intercommunale samenwerkingsverbanden de agenda van de algemene vergadering goed te keuren, alsmede dient zij ook het stemgedrag van haar afgevaardigde te bepalen.
Het retributiereglement, goedgekeurd in zitting van 27 februari 2018, voor deelname aan sport- en jeugdactiviteiten dient aangepast, onder meer in functie van het annuleren van een inschrijving voor deelname aan sport- en jeugdactiviteit.
Definitieve goedkeuring wijziging van een deel van de gemeenteweg ‘T Serclaesstraat
Toelichtende nota:
In de Sempstweg, Terlindenstraat & ’T Serclaesstraat zijn er riolering – en wegeniswerken in samenwerking met rioolbeheerder FARYS gepland. FARYS zal instaan voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en Ternat neemt de herinrichting van het openbaar domein voor haar rekening.
Hieronder vindt u een overzichtsplan van het tracé der werken.
Er is noodzaak om de breedte van de gemeenteweg ‘T Serclaesstraat te wijzigen omdat:
- De te wijzigen gemeenteweg ‘T Serclaesstraat voorzien zal worden een gescheiden riolering aangelegd volgens ‘de code van de goede praktijk’ en de voorwaarden die de wetgeving en Vlaams Milieumaatschappij oplegt.
Zo dient er voor elk project gekeken te worden of er geen ruimte is om het regenwater in grachten te bufferen of af te voeren. Het grote voordeel van grachten ten opzichte van buizen is hun bufferend en (mogelijks) infiltrerend vermogen. Tegelijk wordt het regenwater lokaal en in het oppervlaktesysteem gehouden. Om de open gracht te kunnen aanleggen in de ‘T Serclaesstraat is een aanpassing van de rooilijn noodzakelijk;
De wijziging staat ook in dienste van het algemeen belang, nl.
- De inrichting van de wegenis en het uitbouwen van een vuilwater – en regenwaterinfrastructuur behoort tot de bevoegdheden van de gemeentelijke overheid en streeft het algemeen belang na.
- Het regenwater afvoeren via grachten in plaats van buizen waar dit mogelijk is, heeft als voordeel dat het regenwater via infiltratie in het oppervlaktesysteem blijft. In grachten kan ook veel water gebufferd worden wat een positieve invloed heeft op het wateroverlastprobleem;
Ter uitvoering van de wijziging van deze gemeenteweg heeft het college van burgemeester en schepenen opdracht gegeven aan studiebureel ARCADIS Belgium NV tot opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan. Op het gemeentelijk rooilijnplan staan de huidige rooilijn en de nieuwe rooilijn weergegeven. Aanvullend aan het gemeentelijk rooilijnplan is er een plan opgemaakt door Arcadis met aanduiding van de te wijzigen gemeentewegen op verschillende kaartlagen nl.
- Een topografische kaart
- Een kadasterplan
- De atlas der buurtwegen
- Het gewestplan
- Een orthofoto
- Een wegenkaart
Het grondinnameplan + tabel der grondinnemingen geeft de getroffen kadastrale percelen en onroerende goederen weer. De waardevermindering van de getroffen percelen zijn in de bijgevoegde schattingsverslagen te consulteren.
Het voorontwerp van de wegenis- en rioleringswerken langsheen de Sempstweg, Terlindenstraat en T’serclaesstraat, op basis van dewelke het ontwerp-rooilijnplan werd opgemaakt, zijn als bijlage gehecht aan het besluit genomen in gemeenteraadzitting van 24-02-2022.
De gemeenteraad geeft definitieve goedkeuring tot wijziging van een deel van de gemeenteweg gekend als ’T Serclaesstraat met ontwerp van rooilijnplan.
Het volledige dossier is als bijlage aan dit besluit gehecht.
De aanleg van fietspaden in de Bodegemstraat geeft uitvoering aan de realisatie van het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. De aanleg van de fietpaden zijn subsidieerbaar, deels door de provincie Vlaams-Brabant, deels door het Vlaams gewest.
De fietspaden sluiten aan op de recent gerealiseerde fietspaden in Dilbeek en Ternat.
Tegelijk met deze werken wordt een gescheiden riolering aangelegd deels in de Bodegemstraat (gedeelte tussen de heirbaan en de Dilbeeksesteenweg 178) deels in de Pangaardenstraat (vanaf huisnr 1B).
De aanleg van de riolering is subsidieerbaar en geeft uivoering aan de realisatie van de zoneringsplannen. Het subsidieerbaar en niet subsidieerbaar gedeelte wordt gefinancierd/geprefinancieerd door de rioolbeheerder Farys.
Het voorliggend voorontwerp zal als basis dienen voor de opmaak van het rooilijnenplan en het verwervingsplan, gezien de bestaande rooilijnbreedte niet ruim genoeg is om uitvoering te geven aan de voorziene werken.
Het rooilijnenplan werd reeds een eerste keer aan de gemeenteraad voorgelegd en goedgekeurd op 12/08/2021.
Naar aanleiding van het openbaar onderzoek, houdende de voorlopige vaststelling van de wijziging aan de rooilijn en lopende van 06/09/2021 -tot 06/10/2021, werden door een aantal bewoners en gebruikers van Bodegemstraat bezwaren ingediend.
De bezwaren die werden geuit waren grotendeels gericht tegen het snelheidsregime van 70km/hr dat werd bestendigd in het vorig ontwerp.
Deze bezwaren werden voorgelegd aan de mobiliteitsraad, de PSG en het College van burgemeester en schepenen.
Zowel de mobliteitsraad, de PSG en het college kunnen zich vinden in een aanpassing van het snelheidsregime van 70km naar 50 km/hr.
De aanpassing van het snelheidsregime zal de veiligheid van de zwakke weggebruiker verhogen, zal leiden tot minder onteigeningen en zal de kans tot een juridisch vervolg van eventueel gedwongen onteigeningen verkleinen.
De aanpassing van de max snelheid naar 50 km zou ook opgenomen worden in de lopende herziening van het mobiliteitsplan.
Het gemeentelijk aandeel van de werken , ttz. de aanleg van fietspaden, wegenis en voetpaden wordt momenteel indicatief geraamd op € 705.058,08 excl. btw.
Deze raming houdt nog geen rekening met de herzieningen en de recente prijsstijgingen. Hoe de markt de komende jaren zal evolueren is onzeker. Bij de eerstvolgende mjp-wijziging zal dit nader bekeken worden en zal het investeringsbudget en hieraan gekoppeld het subsidiebedrag bijgestuurd worden.
Het lokaal bestuur Ternat wenst samen met de rioolbeheerder Farys de Sluisvijverstraat-Nieuwbaan te vernieuwen en uit te rusten met fietspaden, voetpaden en een plaatselijk herstel van de riolering.
Het lokaal bestuur Ternat zal bij de vernieuwing van de wegenis de Sluisvijverstraat en de Nieuwbaan langs beide zijden uitrusten met veilige enkelrichtingsfietpaden.
Het wegdek van de Sluisvijverstraat wordt volledig vernieuwd tussen de Nieuwbaan en de bosbeek.
Het betonwegdek van de sluisvijverstraat gelegen tussen de Bosbeek en de grens met Affligem en het betonwegdek in van de nieuwbaan wordt lokaal hersteld.
Samen met de rioolbeheerder Farys zal de riolering onder de spoorwegovergang vernieuwd worden door middel van een onderdoorpersing.
De fietspaden zijn subsidieerbaar via het BFF en het BFR;
Het voorontwerp werd reeds voorgelegd aan de PSG en goedgekeurd op 15/10/2019.
Het voorontwerp werd voorgelegd aan de commissie mobiliteit en goedgekeurd op 30/09/2020.
Het fietsbeleidsplan Ternat werd toegelicht op de gemeenteraadscommissie van 10/06/2021;
Het gemeentelijk aandeel voor Ternat bedraagt volgens de indicatieve voorlopige raming, excl. de rioleringswerken (aandeel Farys) €1.660.690 excl. btw, erelonen en mogelijke herzieningen ten gevolge van de stijgende marktprijzen.
Nota aankoop grond aan voetweg spoorweg Meersstraat
Op donderdag 3 februari 2022 ontvangt de milieudienst een mail van mevrouw Lena Van De Gucht met de vraag tot interesse om een landbouwperceel aan te kopen :
‘Geachte Burgemeester en Schepenen, Wij hebben naast de spoorweglijn Ternat Denderleeuw één voor ons nutteloos perceel landbouwgrond te koop ,die grenst aan een wandelpad en mountainbikeparcour waar jullie als Gemeente Ternat een nuttige plek kunnen realiseren om te pauzeren voor de sportievelingen met banken een tafel en vooral vuilbakken om alles netjes achter te laten.Hopend op een positieve reactie groeten wij jullie van harte Familie Verbeken Van de Gucht ‘
Dit perceel ligt effectief naast voetweg 32 en is een drukbewandelde wandelweg en moutainbikegedeelte. Het betreft hier een oppervlakte van 460 m2 en ligt in agrarisch gebied.
Het perceel kan ingericht worden met een rustbank aangevuld met de nodige struiken en enkele bomen.
Al een paar jaar is onze gemeente aan het werken om van zijn begraafplaatsen groene ontmoetingsplekken te maken. Hierbij werd met de aankoop van een stuk bos en landbouwgrond grenzend aan onze begraafplaats te Lombeek reeds een natuurlijke begraafplaats gecreëerd waar wij volop aan het werken zijn.
Het stuk grond afdeling 3, sectie C, nr. 38B dat ons aangeboden wordt tot aankoop zal ons toelaten een nog grotere zone om te vormen tot een groene beleving voor onze mensen. Meer en meer vragen bewoners van Ternat om plaatsen te creëren waar mensen zich in de natuur kunnen begeven om te rouwen en terug te denken aan zowel mens en dier. Deze grond, aanpalend aan onze begraafplaats, zou een enorme meerwaarde betekenen indien we hier een dierenbegraafplaats (uitstrooiplaats) alsook een monument creëren.
In kader van de toekomstige uitbreiding van de geboorteboomgaard wenst het bestuur over te gaan tot de aankoop van een perceel, gelegen Heirbaan afdeling 1 sectie E nr. 528G.
De eigenaars hebben dit perceel vrijwilliger te koop aangeboden aan het bestuur.