Terug
Gepubliceerd op 03/02/2023

Besluit  Gemeenteraad

do 26/01/2023 - 20:15

Waarborgregeling met betrekking tot groenaanleg en infiltratiemaatregelen als last bij vergunningen voor bedrijfsgebouwen en verkavelingen.

Aanwezig: Michel Vanderhasselt, burgemeester
Frans Holsters, Fred Dielens, Jozef Borremans, Guido Van Cauwelaert, Rutger Belsack, Christiane Servranckx, Geert De Feyter, Arno De Paepe, Ines Swaelens, Jochen De Mulder, Anna Parys, Sophie Claeys, Timo Schoukens, Kris De Meuter, Steve Convents, Kristof De Leeuw, Hilde Van der Cruys, Vera Servranckx, Yo De Beule, Gemeenteraadslid
Sieglinde De Mulder, algemeen directeur
Verontschuldigd: Hannes Verdoodt, gemeenteraadsvoorzitter
Sven De Paepe, Stefanie De Roover, Gemeenteraadslid
Afwezig: Gunter Desmet, Maria Segers, Gemeenteraadslid
Bevoegdheid

Gelet op artikel 40 § 1en § 2 van het decreet lokaal bestuur d.d. 22 december 2017 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad, zoals gewijzigd tot op heden;

Juridische grond

Gelet op de vele omgevingsvergunningen die afgeleverd worden door de gemeente betreffende het rooien van kleine landschapselementen;

Considerans

Overwegende dat het college van burgemeester en schepenen, op advies van de omgevingsambtenaar deel milieu, nu reeds in de vergunningen voor het kappen van bomen, de heraanplant van een boom als voorwaarde oplegt;

Overwegende dat tot op heden deze voorwaarden opgenomen in de omgevingsvergunningen moeilijk te controleren en te handhaven zijn;

Aviezen, voorstel, voordracht

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

Publieke stemming
Aanwezig: Michel Vanderhasselt, Frans Holsters, Fred Dielens, Jozef Borremans, Guido Van Cauwelaert, Rutger Belsack, Christiane Servranckx, Geert De Feyter, Arno De Paepe, Ines Swaelens, Jochen De Mulder, Anna Parys, Sophie Claeys, Timo Schoukens, Kris De Meuter, Steve Convents, Kristof De Leeuw, Hilde Van der Cruys, Vera Servranckx, Yo De Beule, Sieglinde De Mulder
Voorstanders: Michel Vanderhasselt, Frans Holsters, Fred Dielens, Jozef Borremans, Guido Van Cauwelaert, Rutger Belsack, Christiane Servranckx, Geert De Feyter, Arno De Paepe, Ines Swaelens, Jochen De Mulder, Anna Parys, Sophie Claeys, Timo Schoukens, Kris De Meuter, Steve Convents, Kristof De Leeuw, Hilde Van der Cruys, Vera Servranckx, Yo De Beule
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1. - De gemeenteraad keurt volgend reglement goed met ingang van goedkeuring gemeenteraad 26 januari 2023:

Waarborgregeling met betrekking tot groenaanleg en infiltratiemaatregelen als last bij vergunningen voor bedrijfsgebouwen en verkavelingen.

Deze maatregel heeft tot doel bedrijfsgebouwen en verkavelingen te integreren in de omgeving en het voorzien van de infiltratiemaatregelen. Een nieuw bedrijfsgebouw of verkaveling moet zowel harmonisch opgenomen worden in het omringend landschap als in harmonie zijn met de bijhorende andere bebouwing.

Vooraleer een bouwvergunning wordt verkregen dient de bouwheer een financiële waarborg te stellen ter realisatie van de verplicht aan te leggen groenzone rond z’n bedrijf of verkaveling.

De aanleg van de groenzone dient binnen het jaar na het verlenen van de stedenbouwkundige vergunning uitgevoerd te worden, tenzij het uitdrukkelijk anders gesteld wordt.

Artikel 2. - Voor het verzekeren van de uitvoering van opgelegde voorwaarden in verband met de aanleg van een groenbuffer en infiltratievoorzieningen zal aan het afleveren van de vergunning een last worden verbonden door middel van het storten van een financiële waarborg.

Artikel 3. - Het reglement is van toepassing voor alle aanvragen tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor volgende werken:

- Bedrijfsgebouwen of constructies (nieuwbouw, verbouwing, uitbreiding of regularisatie) waarbij vanuit landschappelijk oogpunt een groenbuffer dient aangelegd te worden;

- Verkavelingen met opgelegde voorwaarden in verband met de aanleg van een groenbuffer en infiltratievoorzieningen.

Artikel 4. - Bij een omgevingsvergunningsaanvraag voor bedrijfsgebouwen of constructies en verkaveling dient het dossier aangevuld te worden met een ‘beplantingsplan’ rekening houdend met de aard van het bedrijf. Het beplantingsplan moet minstens op schaal 1/500 opgemaakt worden en bevat minimaal volgende gegevens:

- de inplanting van de gebouwen, infrastructuur en groenaanplant (vermelding maten)

- plantenlijst met exacte locatie van de planten, type beplanting (hoogstam, heester, bodembedekker) en aantal planten per soort per m², plantmaat en plantafstand.

In geval van ontoereikende beplantingsplannen wordt de aanvraag tot omgevingsvergunning als onvolledig beschouwd.

Artikel 5. - Het bedrag van de financiële waarborg wordt als volgt bepaald:

- 10 euro per m² aan te leggen groenbuffer.

- 50 euro per m² aanleg infiltratie- of bufferbekken ( Wadi, etc )

- 50 euro per aan te planten boom

- 10 euro per strekkende meter haag

De financiële waarborg bedraagt minimaal € 5.000,00.

Artikel 6. - De financiële waarborg dient gestort te worden door de bouwheer op rekening BE66 0910 0018 5743 van de gemeente Ternat en dit voor de aanvang der werken. De respectievelijke omgevingsvergunning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen kan slechts overgemaakt worden aan de aanvrager nadat deze de financiële waarborg heeft betaald. De bevoegde gemeentelijke dienst bezorgt hiertoe aan de aanvrager  een attest van betaling van de financiële waarborg ingevuld en ondertekend aangetekend terug of afgeleverd tegen ontvangstbewijs.

De respectievelijke vergunning is niet geldig zolang de financiële waarborg niet is betaald en het attest niet is afgeleverd.

Artikel 7. - Na de uitvoering van de groenaanplant en/of de infiltratievoorzieningen dient de bouwheer het gemeentebestuur hiervan in kennis te stellen. De vrijgave van de financiële waarborg gebeurt als volgt:

- 50 % van het waarborgbedrag wordt vrijgegeven nadat het gemeentebestuur heeft vastgesteld middels een proces-verbaal van vaststelling dat de groenaanleg werd uitgevoerd conform de vergunning.

- 100 % van het waarborgbedrag wordt vrijgegeven nadat het gemeentebestuur heeft vastgesteld middels een proces-verbaal van vaststelling dat de infiltratievoorziening werd uitgevoerd conform de vergunning.

- Het saldo wordt vrijgegeven in augustus van het jaar volgend op het jaar van de eerste vaststelling indien tenminste 80% van de aanplantingen als leefbaar worden beschouwd.

Deze vrijgavetermijn wordt telkens met één jaar opgeschort indien niet aan alle verplichtingen voldaan is. Het gedeelte van de borg welke na 4  jaar na het stellen ervan nog niet is vrijgegeven, wordt als verworven beschouwd voor de gemeente.

Artikel 8. - Het niet aanplanten  of niet aanleggen van de infiltratievoorziening binnen deze termijn van 4 jaar ontlast de bouwheer niet van de voorwaarde opgelegd in de omgevingsvergunning. Het niet naleven van deze voorwaarde tot groenaanleg of infiltratieaanleg maakt dat de bouwwerken niet conform de vergunning zijn uitgevoerd en bijgevolg kunnen alsnog de voorziene handhavingsmaatregelen zoals opgenomen in de van toepassing zijnde wetgeving worden toegepast.

Artikel 9. - De gemeente engageert zich om de verworven waarborgen te herinvesteren in groenaanleg.

Artikel 10. - Voorliggend reglement wordt bekend gemaakt overeenkomstig de bepalingen opgenomen in het decreet lokaal bestuur.

Artikel 11. - Het goedgekeurde reglement zal ter beschikking gesteld worden van de bewoners en gepubliceerd worden op de gemeentelijke website.

Artikel 12. - Een afschrift van dit reglement zal na bekendmaking bezorgd worden aan de milieudienst, de financiële dienst en de algemeen directeur.