Terug Gemeenteraad

Thu 30/06/2022 - 20:15 raadzaal

Goedkeuring van de notulen van de vorige zitting

Openbaar

Secretariaat

  • Midzomer Wambeek vraagt een gemeentelijke subsidie te mogen ontvangen n.a.v. de organisatie van de editie 2022 die loopt van 5 tot 7 augustus 2022. Er wordt voorgesteld hetzelfde subsidiebedrag toe te kennen als vorige jaren.

  • Rock Ternat vraagt een gemeentelijke subsidie te mogen ontvangen n.a.v. de organisatie van de editie 2022 die loopt op 26 en 27 augustus 2022. Er wordt voorgesteld hetzelfde subsidiebedrag toe te kennen als vorige jaren.

Financiele dienst

  • De vaststelling van de beleidsrapporten moet gebeuren in overeenstemming met artikel 249 §3 van het DLB van 22 december 2017. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen elk over hun deel van het beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Deze goedkeuring stelt het beleidsrapport in zijn geheel definitief vast.

  • De gemeenteraad brengt advies uit bij de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf. Zij kan deze of positief adviseren of opmerkingen formuleren.

Personeelsdienst

  • De aanpassing van de personeelsformatie betreft een opwaardering van de redders. De praktijk toont immers aan dat de omliggende besturen hogere salarisschalen hanteren voor deze functie.

Sport en Jeugd

Interne zaken

  • Voor de uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV dient een convenant te worden goedgekeurd waarin een aantal voorwaarden worden vastgelegd.

    Eerder werd dit agendapunt door deze raad wegens onduidelijkheden en inconsequenties verdaagd. Sindsdien zijn er in dit dossier volgende evoluties : de uitbater heeft het nodige gedaan om aan de eisen van de brandweer tegemoet te komen, dit resulteerde in een positief brandweerverslag dd. 23 mei 2022. De burgemeester heeft vervolgens de afstandregelgeving laten evalueren en hieruit blijkt dat de nabijheid van een uitbating onder een B vergunning in klasse II, geen wettelijke beperkingen is om binnen een afstand van 1000 m een vaste kansspelinrichting vergunning F van klasse IV te hebben. Verder blijkt uit gegevens vanuit het gemeentelijk veiligheidsoverleg dat de uitbating geen aanleiding geeft tot enige interventie wegens overlast.

    Verder ligt de inrichting op meer dan 600 m van de ingang van een (secundaire) school, maar niet op de weg tussen het station en die school.

    Na herevaluatie heeft de burgemeester gemeend te moeten stellen geen draagkrachtige elementen (meer) te hebben om een negatief advies te verlenen, waarop hij zijn eerder negatief advies heeft ingetrokken en op 20 juni 2022 een positief advies heeft afgeleverd.

    Op basis van deze overwegingen wordt de gemeenteraad gevraagd een convenant af te sluiten.

Onderwijs

ICT

  • Elk jaar is er nood aan vernieuwing of vervanging van ICT-materiaal en dienen wij hiervoor overheidsopdrachten uit te schrijven.
    Telkens doet elke gemeente dit voor zich en beperkt zo zijn volume en verliest hierdoor mogelijk hoeveelheidkortingen. 
    Sinds de nieuwe wet op de overheidsopdrachten is de mogelijkheid tot het creëren van een aankoopcentrale vereenvoudigd en ook duidelijker geworden.
    Zo komen er steeds meer aankoopcentrales waarbij andere (lokale) besturen kunnen gebruik maken van de procedure gevoerd door één welbepaalde overheidsinstelling. 
    Voordeel van deze aankoopcentrale is dat elke gemeente die wenst deel te nemen hierop kan intekenen en dan gebruik maken van de gevoerde procedure.
    De gemeente hoeft deze procedure niet zelf opnieuw te voeren. Bovendien brengt deze werkwijze een schaalvergroting met zich mee waardoor de leveranciers ook grotere kortingen kunnen aanhouden.

    Door de intentie aan te geven om van een aankoopcentrale af te nemen, kan men er gebruik van maken zonder de verplichting om ook effectief af te nemen of exclusief vast te zitten aan de gegunde leverancier.
    Elke gemeente kan steeds andere leveranciers blijven aanspreken via de geijkte overheidsprocedures indien de aangeboden diensten niet zouden voldoen aan de noden. 
    De provincie Vlaams-Brabant fungeert als aankoopcentrale voor de levering, installatie, systeemintegratie en onderhoud van server, storage en netwerkinfrastructuur.
    De opdracht werd gegund aan de firma Simac N.V. (Zone Guldendelle, A. De Coninckstraat 5 te 3070, Kortenberg)

  • De opdracht betreft een raamovereenkomst voor aankoop van ICT-, Audiovisueel en Netwerk materiaal. ICT-materiaal is onmogelijk weg te denken in een modern lokaal bestuur. Door de steeds snellere en verdere digitalisering is er meer en meer ICT materiaal nodig.Door de recente corona maatregelen is het duidelijk geworden dat een lokaal bestuur snel moet kunnen schakelen om de dienstverlening te kunnen blijven garanderen. Daarom is een raamovereenkomst waarbij men snel en met een beperkte administratieve overhead het noodzakelijke materiaal kan aanschaffen onontbeerlijk.

Ruimtelijke Ordening

Technische Zaken

  • In de Bodegemstraat, Pangaardenstraat & Monnikstraat zijn riolering – en wegeniswerken in samenwerking met rioolbeheerder FARYS gepland. FARYS zal instaan voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en Ternat neemt de herinrichting van het openbaar domein voor haar rekening.

    Hieronder vindt u een overzichtsplan van het tracé der werken.

    Onderstaande foto situeert de ligging van de te realiseren open grachten.

    De bermgrachten worden gerealiseerd op de in blauw omcirkelde zones. Voor de RWA afvoeren die aansluiten op de Terlindenbeek wordt optimaal gestreeft naar infiltratie d.m.v. open grachten. Dit werd als randvoorwaarden door de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) opgelegd. Aan elk perceel wordt een toegang voorzien zodoende deze bereikbaar blijven. 

    Onderstaande detail situeert de ligging van de fietspaden.

    Gelet op de ingediende bezwaarschriften tijdens het openbaar onderzoek van het ontwerp rooilijnplan voorlopig aanvaard door de gemeenteraad van 12 augustus 2021, zijn de voorontwerpplannen van het fietspadendossier aangepast. De goedgekeurde voorontwerpplannen door de projectstuurgroep van 14 april 2022 dienen nu als basis voor het nieuwe ontwerp van rooilijnplan.

    De aangepaste voorontwerpplannen goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 mei 2022 en de addendum van de unieke verantwoordingsnota van het fietspadenproject kunnen in de bijlage van dit agendapunt geraadpleegd worden.

    Er is noodzaak om de breedte van de gemeenteweg Bodegemstraat te wijzigen omdat:

    1) de te wijzigen gemeenteweg voorzien zal worden van een gescheiden riolering aangelegd volgens ‘de code van de goede praktijk’ en de voorwaarden opgelegd in de wetgeving en door de Vlaamse Milieumaatschappij. Zo dient er voor elk project gekeken te worden of er geen ruimte is om het regenwater in grachten te bufferen of af te voeren. Het grote voordeel van grachten t.o.v. buizen is hun bufferend en (mogelijks) infiltrerend vermogen. Tegelijk wordt het regenwater lokaal en in het oppervlaktesysteem gehouden. Om de open grachten te kunnen aanleggen is een aanpassing van de rooilijn noodzakelijk.

    2) een nieuw fietspad, aanliggend met de rijweg ter hoogte van de woningen en vrijliggend in landbouwgebied, in beide richtingen zal worden aangelegd, startende vanaf de Bodegemstraat 68 t.e.m. de aansluiting van het fietspadendossier Bodegemstraat – Dilbeeksesteenweg. De aanpassing van de rooilijn is noodzakelijk omdat onder de huidige breedte van de gemeenteweg het fietspad en de grachten niet gerealiseerd kan worden.

    De wijziging van de gemeenteweg staat ook in dienste van het algemeen belang, nl.

    - de inrichting van de wegenis en het uitbouwen van een vuilwater– en regenwaterinfrastructuur behoort tot de bevoegdheden van de gemeentelijke overheid en streeft het algemeen belang na.

    - het regenwater afvoeren via grachten in plaats van buizen waar dit mogelijk is, heeft als voordeel dat het regenwater via infiltratie in het oppervlaktesysteem blijft. In grachten kan ook veel water gebufferd worden wat een positieve invloed heeft op het wateroverlastprobleem.

    - het algemeen belang wordt verzorgd gezien een veilige, directe en comfortabele fietsverbinding gemaakt zal worden tussen centrum Ternat en de aansluiting met het fietspadenproject Bodegemstraat – Dilbeeksesteenweg. Voor huidige en toekomstige generaties levert dit voordelen op naar een meer duurzame mobiliteit.

    Ter uitvoering van de wijziging van deze gemeentewegen heeft het college van burgemeester en schepenen opdracht gegeven aan studiebureel SWECO tot opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan. Op het gemeentelijk rooilijnplan staan de huidige rooilijn en de nieuwe rooilijn weergegeven.

    Het grondinnameplan + tabel der grondinnemingen geeft de getroffen kadastrale percelen en onroerende goederen weer. De waardevermindering van de getroffen percelen zijn in de bijgevoegde schattingsverslagen te consulteren.

    De gemeenteraad aanvaardt de wijziging van de gemeenteweg Bodegemstraat zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan voorlopig en geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om het openbaar onderzoek op te starten.

  • Het lokaal bestuur Ternat wenst samen met de rioolbeheerder Farys de Fossebaan te vernieuwen en uit te rusten met fietspaden, voetpaden en een nieuwe gescheiden riolering. Bij de vernieuwing van de wegenis zal het lokaal bestuur langs beide zijden uitrusten met veilige enkelrichtingsfietspaden. De fietspaden worden waar mogelijk gescheiden van de rijweg in functie van een maximaal behoud van de laanbeplanting. In het centrale deel van de Fossebaan, gelegen tussen de Kleemstraat en de Dronkenborrestraat is er geen ruimte voor fietspaden, maar worden er fietssuggestiestroken aangelegd samen met een nieuw voetpad langsheen de pare zijde van de straat. Samen met de rioolbeheerder Farys zal het het lokaal bestuur de Fossebaan, waar nodig, voorzien van grachten en/of een gescheiden riolering. 

    De fietspaden (inclusief de noodzakelijke grondverwervingen), zijn voor 1/3 subsidieerbaar via het Kopenhagenfonds. Het eerste voorontwerp werd reeds goedgekeurd op 27 januari 2022. Het voorontwerp werd voorgelegd aan de bewoners van de Fossebaan. Het huidig voorontwerp werd vervolgens, op basis van de input van de bewoners, waar nodig aangepast en zal als basis dienen voor het rooilijn- en onteigeningsplan. Het gemeentelijk aandeel voor Ternat bedraagt volgens de voorlopige raming, excl. de rioleringswerken (aandeel Farys) € 1 928 766 exclusief btw, erelonen en grondverwervingskosten.

  • Het lokaal bestuur Ternat wenst samen met de rioolbeheerder Farys de Fossebaan te vernieuwen en uit te rusten met fietspaden, voetpaden en een nieuwe gescheiden riolering en zal bij de vernieuwing de wegenis de Fossebaan langs beide zijden uitrusten met veilige enkelrichtingsfietpaden. De fietspaden worden waar mogelijk gescheiden van de rijweg in functie van een maximaal behoud van de laanbeplanting. In het centrale deel van de Fossebaan, gelegen tussen de Kleemstraat en de Dronkenborrestraat is er geen ruimte voor fietspaden, maar worden er fietssuggestiestroken aangelegd samen met een nieuw voetpad langsheen de pare zijde van de straat.

    De fietspaden (inclusief de noodzakelijke grondverwervingen), zijn voor 1/3 subsidieerbaar via het kopenhagenfonds. De laatste aangepaste voorontwerpplannen dienen als basis voor de opmaak van een nieuw rooilijnplan. Het volledige dossier ter wijziging van de gemeenteweg Fossebaan is als bijlage aan dit besluit gehecht.

Milieudienst

  • Als gevolg van de huidige droogte, zijn er steeds meer klachten over bronbemalingen, daarnaast wordt het voor landbouwers ook steeds moeilijker om aan water te geraken. Bij toekenning van vergunningen voor bemalingen wordt er al enige tijd een aantal bijkomende voorwaarden opgelegd. Omwille van de duidelijkheid is het aan te bevelen om deze 'sectorale' voorwaarden te verankeren in een gemeentelijk reglement.

  • Ternat ijvert al jaren voor meer kwalitatieve en toegankelijke natuur binnen de gemeente. Het kan daarbij al uitpakken met enkele groene parels, zoals het Hertigembos, en de valleien van de Bellebeek en de Steenvoordbeek.

    Hoewel deze natuurkernen op zich heel waardevol zijn, liggen deze vrij geïsoleerd van elkaar. Daarom stapt het lokaal bestuur Ternat de komende vijf jaar mee in het samenwerkingsverband ‘Plan Steenuil’, waarin samen met de gemeente Liedekerke, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Natuurpunt Liedekerke, Natuurpunt Ternat en de Vlaamse overheid (ANB) sterk zal ingezet worden op meer natuur en natuurverbindingen. Ook de provincie is aan boord en steunt via het Regionaal Landschap en aanvullende projecten.

    Plan steenuil

    Plan Steenuil heeft een dubbele doelstelling: inwoners nauwer betrekken bij natuur in de buurt en bij het Liedekerkebos-Hertigembos-Ternat, maar ook werk maken van concrete natuuracties met bos- en natuuruitbreiding, kleine landschapselementen en tal van acties in tuinen, natuurgebieden, scholen en op openbaar domein. Het project zet inhoudelijk sterk in op de Koesterburen (provinciale campagne voor biodiversiteit), maar ook lokale verenigingen en burgerinitiatieven worden mee ondersteund en waar mogelijk ingeschakeld. Plan Steenuil wil ons allemaal graag nog meer verbinden met de natuur die ons omringt en deze verbondenheid gebruiken als hefboom voor meer en betere natuur. De mascottesoort van de samenwerking is de steenuil. In en rond het ruime Pajottenland komt één van de dichtste populaties aan steenuilen ter wereld voor. Onze regio heeft dus een belangrijke verantwoordelijkheid voor deze Koesterbuur. Steenuilen zijn een kwetsbare soort en vertellen heel wat over de kwaliteit van ons landschap. Maar ook andere soorten zoals de eikelmuis, vleermuizen, de hazelworm en kamsalamanders zullen mee versterkt worden door het project. Iedereen zal meegenieten van meer toegankelijke natuur, bossen en speelgroen. Hoewel het projectgebied het volledige grondgebied van de gemeenten omvat, wordt er prioritair ingezet op de natuurverbindingen op basis van een visiekaart. Deze visie wordt gedurende de eerste 6 maanden van het project opgesteld op basis van alle mogelijke kaarten, ideeën en voorstellen die verzameld worden.

    Natuurbegraafplaats Ternat

    In een voorlopige versie van de visiekaart wordt de vallei van de Muggenbeek als één van de prioritaire groenblauwe verbindingen tussen Hertigembos en de vallei van de Bellebeek naar voren geschoven. Langs de Muggenbeek zal getracht worden om het netwerk aan kleine landschapselementen (houtkanten, hagen, (knot)bomenrijen, poelen, …)  te versterken en waar mogelijk meer bos aan te planten. In het agrarisch gebied wordt in samenspraak met landbouwers bekeken waar win-win opportuniteiten liggen voor landbouw- en natuur. De gemeentelijke begraafplaats aan de Muilemlaan bevindt zich binnen de verbindingszone langs de Muggenbeek. Door de aangrenzende, bovengenoemde percelen in te richten als natuurbegraafplaats, zetten we al een eerste stap om een groene stapsteen te creëren tussen Hertigembos en de vallei van de Bellebeek. Zo zal er 0,2 ha bos extra aangeplant worden en zal een monotoon sparrenbestand vervangen worden door inheems bosplantgoed. De natuurbegraafplaats zou ook ideaal gelegen zijn, aangezien de percelen net naast de bestaande begraafplaats liggen en van hieruit vlot bereikbaar zijn. De natuurbegraafplaats is ook bereikbaar vanaf een trage weg die de Notestraat en de Muilemlaan verbindt. Het is de bedoeling om deze natuurbegraafplaats te laten aansluiten op deze aan te kopen bossen om zo één geheel te kunnen vormen. Aankoop van dergelijke gebied is tevens voorzien in het GNOP, het biodiversiteitscharter en in het milieubeleidsplan.

Mobiliteit

Internationale Samenwerking

Wonen

  • Tot 30 juni 2022 kan een aanvraag voor een herziening van de aanvullende activiteiten voor de periode 2023-2025 ingediend worden. De stuurgroep van 23 maart 2022 heeft beslist om één aanvullende activiteit toe te voegen, zijnde “AA 2_7. Het is noodzakelijk een afsprakenkader aan te vragen met de minister en het sociaal verhuurkantoor, actief in de gemeente. Nadien kunnen dan conformiteitsonderzoeken uitgevoerd worden met het oog op de inhuurneming van woningen en kamers door het sociaal verhuurkantoor.

Besloten

Secretariaat

  • Audit Vlaanderen heeft haar rapport over de forensische audit overgemaakt op 13 juni 2022.

    Volgens artikel 7 van het oprichtingsbesluit van Audit Vlaanderen dient elk raadslid door de gemeenteraadsvoorzitter in kennis gesteld van de rapporten van Audit Vlaanderen.

    De gemeenteraadsvoorzitter heeft daarom via afzonderlijke mail aan elk raadslid een gepersonaliseerde en geïnventariseerde versie van het forensisch auditrapport (nr. 2108-001) overgemaakt.  

    Dit rapport is strikt vertrouwelijk en kan besproken worden in het besloten deel van de gemeenteraad.

    De raadsleden worden gewezen op artikel 29 van het decreet lokaal bestuur d.d. 22 december 2017:

    "§ 1. De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten die het bestuur van de gemeente betreffen. De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.

    ...

    § 4. De gemeenteraadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.
    Dit artikel doet geen afbreuk aan de mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging van de gemeenteraadsleden, alsmede van alle andere personen, vermeld in het eerste lid, wegens schending van het beroepsgeheim, overeenkomstig artikel 458 van het Strafwetboek."

Personeelsdienst

Interne zaken