De raad bespreekt de notulen van de vorige zitting, keurt ze goed of geeft eventuele aanpassingen aan.
Gelet op de deelname van verschillende verenigingen aan de organisatie van de nieuwjaarsreceptie van 21 januari 2024;
Er wordt voorgesteld een subsidiebedrag toe te kennen van 70 euro per persoon die deelnam aan de organisatie.
Het lokaal bestuur Ternat zet in op gemeenschapsvormende projecten.
Om de initiatieven van buurt- en straatfeesten verder te ondersteunen wordt er voorgesteld om de projectsubsidies te verhogen met 100 euro naar respectievelijk 300 euro en 400 euro volgens het aantal gezinnen die actief deelnemen.
Optimalisatie van de organisatiestructuur binnen de clusters: Omgeving, klimaat en mobiliteit + Grondgebiedzaken. Deze clusters worden samengevoegd tot één cluster 'Ruimte'.
De asbesthoudende dakbekleding op de voetbalkantine van Sparta den Bos vertoont lekken en is dus dringend toe aan vervanging.
De sportdienst maakte een bestek SP/2024/002 op genaamd: Onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking i.v.m. het vervangen van het asbestdak op de voetbalkantine aan Sparta den Bos en bevat eveneens de lastvoorwaarden, gunningswijze.
- Gunningscriteria = 100% prijs
- Indieningsdatum van de offertes is 28 maart 2024 voor 11u.
- Raming voor de werken bedraagt € 70.000 incl. BTW
- De werken dienen voor 1 oktober 2024 gefinaliseerd te zijn.
Voorgesteld wordt om het bestek, lastvoorwaarden, gunningswijze en de raming goed te keuren.
Ingevolge de gevaarlijke toestand van bevroren gedeelten van vijvers, waterbekkens en waterlopen stelde de burgemeester op 11 januari 2024 een burgemeestersbesluit op. Dit besluit verbood het rondlopen, spelen of schaatsen op voormelde plaatsen vanaf donderdag 11 januari 2024 tot de volledige dooi van voormelde plaatsen. Overtreders riskeerden een GAS-boete.
De raad dient dit burgemeestersbesluit te bekrachtigen.
Het gemeentebestuur wenst het deel van voetweg 29 (lopende over percelen 130n10, 130p10, 130n9, 130b8, 130w8, 130d4 en 130c4) te verplaatsen aangezien deze voetweg in de feiten niet meer aanwezig is.
Het oorspronkelijke traject van voetweg 29 op de Bosstraat is niet meer zichtbaar en bruikbaar.
Er zijn mogelijkheden om dit deel van voetweg 29 te verplaatsen.
Een eerste mogelijkheid is opgenomen in het ontwerp Beleidskader trage wegen. Het betreft de verplaatsing naar een belopen grindweg ten noorden van Bosstraat nr 79. Uit het grensonderzoek en inzage van de aktes blijkt dat er geen erfdienstbaarheden zijn op die grindweg. Het is enkel een losweg, die geen juridische betekenis heeft en geen zakelijke rechten toekent. Deze losweg is half medegemeten bij het perceel, d.w.z. dat de losweg voor de helft op het ene perceel en voor de helft op het andere perceel. Hierbij is geen breedte vastgelegd.
Op dit moment is deze weg eigendom van 3 eigenaars en een losweg naar verschillende percelen achteraan. Er zijn disputen onderling geweest i.v.m. het gebruik en de doorgang van de losweg. Er werden in dat verband verschillende meldingen ontvangen van inwoners met de vraag naar blijvende mogelijkheid van doorgang.
De losweg verschaft toegang aan verschillende achterliggende percelen: 3 weides 130 C4, 130D4 en 130 W8, eigendom van 1 eigenaar en tot de percelen van eigenaars Bosstraat 73 met woonhuis, stal en achterliggende weiden.
Deze losweg ligt dus volledig in een private bedding, maar heeft geen privaat karakter. Deze voetweg is immers zichtbaar op kaarten van meer dan 30 jaar oud en is tot nog toe steeds publiekelijk in gebruik geweest. Aldus voldoet hij aan artikel 13, paragraaf 1 voor erkenning als gemeenteweg en alternatief voor voetweg 29.
In het dossier werden een tiental getuigenissen opgenomen met verklaringen betreffende het langdurig gebruik van deze feitelijke voetweg die teruggaat tot de jaren 1950-1960. De voetweg is ook zichtbaar op verschillende kaarten ouder dan 30 jaar.
In het ontwerp tragewegen plan werd de grindweg aangeduid als gewenste verfijnde verbinder.
De breedte werd door een landmeter vastgesteld op 4 m (steenslag 3 m).
Met het verplaatsen van voetweg 29 naar deze grindweg wordt deze een gemeenteweg, beheerd en onderhouden door de gemeentelijke diensten, met bordjes aangeduid als voetweg en krijgt hij een eenduidig statuut, zowel voor de aanpalenden als voor de toevallige wandelaar.
Op de (private) kaarten van Google maps zie je dat Google de losweg als een weg met een publiek karakter beschouwt want hij staat op de kaart getekend.
Op deze (private) kaarten Open Street Map is de weg eveneens ingetekend en door de makers van de kaarten dus beschouwd als een weg met een publiek karakter.
Op beide private kaarten zie je dat de weg waarvoor een publiek statuut aangevraagd wordt, aantakt op een wandelweg: de Knotwilgenwandeling.
Dit bestendigt het publiek karakter van de weg.
Een tweede mogelijkheid is voorgesteld door de bewoners van nr 79 via Seeds of Law, zie brief in bijlage.
Voetweg 56 van Bosstraat naar Kattestraat is enige tijd niet meer toegankelijk geweest naar aanleiding van verbouwingswerken op het aangrenzende perceel aan de Bosstraat, doorgang was niet meer veilig gedurende de werken.
Enige inwoners vroegen nu de heropening/herstel van deze voetweg, een rustig alternatief voor wandelaars voor de vrij smalle Kattestraat en een mooie aansluiting vanaf de Bosstraat naar het achtergelegen bos. Het eerste gedeelte vanaf de Bosstraat is door niet-gebruik volledig dicht gegroeid en kan opnieuw opengemaakt worden.
De bewoner van Kattestraat 22 vroeg de afschaffing van de voetweg over zijn perceel, gezien deze voetweg bij de aansluiting op de Kattestraat vrij kort tegen de woning loopt. Dit gedeelte van de voetweg kan in overleg verplaatst worden vanaf de achterkant van het perceel langs de linkse kant naar de Kattestraat. Aan de perceelsgrens is over de hele lengte ruimte voor een voldoende breed pad.
Motivatie van de aanvraag tot verplaatsing van een gedeelte van voetweg 73 door Scholengroep Unik:
Deze voetweg 73 is al jaren niet meer toegankelijk over de volledige lengte door de bouw van het schoolgebouw en het afsluiten van de aansluiting op de Keizerstraat met een poort.
Omwille van veiligheidsredenen wordt het schooldomein van GO! BS De Horizon volledig afgesloten. De bestaande doorgang is hierdoor niet meer toegankelijk.
Omwille van de doorwaadbaarheid voor zachte weggebruikers in het centrum van Ternat is het echter opportuun deze doorgang te garanderen. Het schooldomein grenst aan het domein van de gemeente. Hier zijn reeds paden aanwezig die de parking van het schooldomein aan de Bodegemstraat verbinden met de Gemeentehuisstraat. Met de gevraagde verlegging van voetweg 73 wordt er voldaan aan de bestaande Procedure voor aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van Gemeentewegen en kan de doorsteek naar de Keizerstraat opnieuw gerealiseerd worden. Het schooldomein kan op deze manier ook maximaal afgesloten worden.
Voetweg 73 wordt verplaatst, vanaf de Keizerstraat tot de Bodegemstraat, deels over eigendom van de school, deels over gemeentelijk eigendom. De bestaande beplanting en bomen blijven optimaal behouden, er is immers ruimte genoeg voor een voldoende breed nieuw pad.
Het handhaven op stedenbouwkundige overtredingen is naast plannen en vergunnen een derde noodzakelijke pijler voor een behoorlijk gemeentelijk ruimtelijk beleid. Een gemeentelijk handhavingsbeleid betracht het objectief, transparant en gestructureerd behandelen van schendingen. Dit met als doel de goede ruimtelijke ordening en de unieke omgeving die Ternat biedt te bewaken.
Het handhavingsdecreet geeft de mogelijk om naast de gerechtelijke procedure ook aan de hand van beboeting op te treden voor wat betreft de inbreuken of deze misdrijven die door de gemeentelijk stedenbouwkundig inspecteur naar de beboetingsentiteit worden doorverwezen. Gezien het gewest meer op een programmatorische wijze wil handhaven, werd er een gewestelijk prioriteitenkader opgesteld aan de hand van het handhavingsprogramma ruimtelijke ordening van 2015. Gezien de beboetingsentiteit, zoals vele lokale besturen, ook geconfronteerd worden met beperkte middelen is het van essentieel belang om deze zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten. Hieruit volgt dat dossiers die niet opgenomen zijn in een gewestelijk of een gemeentelijk prioriteitenkader, in principe geseponeerd worden. Gelet op deze werking van de beboetingsentiteit en de beperkte en niet lokaal afgestemde gewestelijke prioriteiten, is het van essentieel belang dat ook op het lokale niveau een prioriteitenkader wordt opgesteld en overgemaakt aan de beboetingsentiteit.
Het lokaal bestuur Ternat wenst een actief handhavingsbeleid te voeren inzake ruimtelijke ordening en milieu.
Om dit beleid te concretiseren heeft de gemeente een gemachtigd milieutoezichthouder en een verbalisant ruimtelijke ordening aangesteld. De vorige goedgekeurde tekst dient bij deze dan ook te worden aangepast met de termen van gemachtigd milieutoezichthouder en verbalisant ruimtelijke ordening specifiek naar de gemeente toe in plaats van Haviland.
Een tweede aanpassing is definitie en de handhaving van inbreuken en misdrijven in ruimtelijk kwetsbaar gebied : Inbreuken en misdrijven in ruimtelijk kwetsbaar gebied, deze worden ongeacht de datum steeds gehandhaafd. Voor wat betreft de definitie van ruimtelijk kwetsbaar gebied wordt verwezen naar de VCRO.
Een derde aanpassing is termijn van handhaving welke is vastgesteld op 5 jaar:
Voor alle misdrijven zoals hierboven gespecifieerd niet gelegen in ruimtelijk kwetsbaar gebied: deze worden enkel nog gehandhaafd als de misdrijf plaatsgevonden heeft binnen de 5 jaar (conform de verjaringstermijnen zoals beschreven in de VCRO). Startdatum is te rekenen vanaf 1 januari 2024. Met uitzondering van misdrijven waarvoor een pv, aanmaning of stakingsbevel werd uitgeschreven. Deze zullen steeds gehandhaafd worden, ook na de hoger vermelde 5 jaar (conform de bepalingen van de VCRO).
Voor alle inbreuken zoals hierboven gespecifieerd niet gelegen in ruimtelijk kwetsbaar gebied: deze worden enkel nog gehandhaafd als de inbreuk plaatsgevonden heeft binnen de 5 jaar (conform de verjaringstermijnen zoals beschreven in de VCRO). Startdatum is te rekenen vanaf 1 januari 2024. Met uitzondering van inbreuken waarvoor een pv, aanmaning of stakingsbevel werd uitgeschreven. Deze zullen steeds gehandhaafd worden, ook na de hoger vermelde 5 jaar (conform de bepalingen van de VCRO).
Op 13/10/2023 heeft Intradura een schrijven ontvangen van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) en Interafval, de koepel van de Vlaamse afvalintercommunales, betreffende de opstart van een gezamenlijk bottom-uptraject om te komen tot een optimalisatie van de werkingsgebieden van de afvalintercommunales.
Een gelijkaardig schrijven werd eveneens gericht aan alle gemeenten.
Aangezien het werkingsgebied van Intradura zich situeert binnen de referentieregio Halle Vilvoorde en gezien al haar huidige gemeentelijke vennoten in overeenstemming zijn met de regiovorming, is het niet nodig om een afwijking aan te vragen.
Ruimtelijk Beleidskader
De Vlaamse Regering keurde op 20 juli 2018 de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) goed. Deze strategische visie stelt een aantal ruimtelijke ontwikkelingsprincipes voorop, dewelke door de lokale overheid vertaald kunnen worden naar een eigen ruimtelijke agenda, aangepast aan de specifieke lokale context. Het gaat hierbij onder meer om:
De provincie Vlaams-Brabant werkte in 2022-2023 een Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant uit. Op vlak van wonen worden hierin onder meer de volgende beleidslijnen vooropgesteld die van toepassing zijn op de Ternatse context:
De gemeente Ternat wenst deze principes door te vertalen naar een eigen ruimtelijk beleid.
Het college van burgemeester en schepenen gaf opdracht op 5 september 2019 om een RUP Bebouwde Ruimte op te stellen om de verschillende ruimtelijke principes door te vertalen naar de gemeentelijke noden.
Verder engageerde de gemeente zich op 29 oktober 2020 reeds tot ondertekening van het burgemeestersconvenant 2030, waarna een lokaal klimaatactieplan werd opgesteld en goedgekeurd op 30 maart 2023. Het lokale ruimtelijk beleid is een belangrijk instrument om een echt lokaal klimaatbeleid te voeren en via adaptieve maatregelen de omgeving meer klimaatbestendig te maken.
Op vlak van wonen is de rode draad doorheen al deze ruimtelijke beleidsplannen om het bestaande woningaanbod en de huidige en toekomstige woningbehoeften op elkaar af te stemmen, rekening houdend met de beperkte beschikbare ruimte die voorhanden is en de immense klimaatuitdaging die voor ons ligt. Concrete vraagstukken hierbij zijn zowel wat nu de meest geschikte locaties zijn om wonen te voorzien alsook op welke wijze we deze woningen willen bouwen.
De fractie CD&V en Volks besliste hun fractie te hernoemen tot #volks en wenst de gemeenteraad hiervan in kennis te stellen.