De raad bespreekt de notulen van de vorige zitting, keurt ze goed of geeft eventuele aanpassingen aan.
De gemeente Ternat wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van TMVW ov op 16 december 2022. De agenda daarvan en het stemgedrag moet worden goedgekeurd.
Voorgesteld wordt de agenda goed te keuren en onze vertegenwoordiger op te dragen alle voorgestelde besluiten goed te keuren.
Zoals elk jaar dient de gemeenteraad voor een aantal intercommunale samenwerkingsverbanden de agenda van de buitengewone algemene vergadering goed te keuren, alsmede dient zij ook het stemgedrag van haar afgevaardigde te bepalen.
Voorgesteld wordt de agenda goed te keuren en onze vertegenwoordiger op te dragen alle voorgestelde besluiten goed te keuren.
Zoals elk jaar dient de gemeenteraad voor een aantal intercommunale samenwerkingsverbanden de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering goed te keuren, alsmede dient zij ook het stemgedrag van haar afgevaardigde te bepalen.
Voorgesteld wordt de agenda goed te keuren en onze vertegenwoordiger op te dragen alle voorgestelde besluiten goed te keuren.
Zoals elk jaar dient de gemeenteraad voor een aantal intercommunale samenwerkingsverbanden de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering goed te keuren, alsmede dient zij ook het stemgedrag van haar afgevaardigde te bepalen.
Voorgesteld wordt de agenda goed te keuren en onze vertegenwoordiger op te dragen alle voorgestelde besluiten goed te keuren.
Het gemeentebestuur van Ternat maakt deel uit van Intradura Oprachthoudende vereniging. Zoals elk jaar dient de gemeenteraad de agenda van de buitengewone jaarvergadering goed te keuren en het stemgedrag van haar vertegenwoordiger te bepalen.
Voorgesteld wordt de agenda goed te keuren en onze vertegenwoordiger op te dragen alle voorgestelde besluiten goed te keuren.
Het Vastgoedinformatieplatform is een generiek gegevensdelingsplatform dat de uitwisseling van vastgoedinformatie mogelijk maakt. De verschillende aanvragers kunnen vastgoedinformatie verkrijgen via één eenvoudige weg in het kader van een verkoop of langdurige verhuur.
Vanaf oktober 2022 gaat het Vastgoedinformatieplatform van start voor notarissen en vastgoedmakelaars en zullen steeds meer steden en gemeenten aanvragen behandelen via het nieuwe systeem. Op 1 januari 2024 zullen aanvragen voor elk perceel in Vlaanderen via het platform verlopen. Vanaf dan zullen ook burgers en andere aanvragers terecht kunnen op het platform.
De Gemeente Ternat zal eind dit jaar toetreden tot dit platform.
Het lokaal bestuur Ternat draagt al jaren de jaarmarkt een warm hart toe.
Om o.a. de landbouw te promoten, organiseert het lokaal bestuur jaarlijks een jaarmarkt in de gemeente Ternat. Houders van trekpaarden, rijpaarden, pony's, melkvee, vleesvee, ezels, schapen, geiten en kleinvee kunnen er met hun dieren meedingen naar een geldprijs. Een jury keurt de dieren. Het publiek kan de dieren komen bewonderen.
Met de bedoeling de jaarmarkten extra te ondersteunen wordt een nieuwe prijs in het leven geroepen. Het gaat om een “getrouwheidsvergoeding”, een premie voor de deelnemers die per kalenderjaar aan al de jaarmarkten van de volgende vier deelnemende gemeenten meewerken: Asse, Merchtem, Ternat en Wemmel. De vergoeding wordt uitgekeerd na het plaatsvinden van de laatste jaarmarkt van de deelnemende gemeente. De jaarlijkse inbreng van elke gemeente bedraagt 2.500 euro, wat het totale te verdelen bedrag op 10.000 euro brengt. Voor de verdelingen van de vergoedingen over de verschillende diercategorieën wordt, in samenspraak tussen de verschillende jaarmarktbesturen, een verdeelsleutel opgesteld.
Betreft de gecoördineerde versie waarbij de initiële beslissing, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2019, laatst is aangepast door de gemeenteraad in zitting van 28 januari 2021.
Het lokaal bestuur Ternat voorziet in dit reglement een financiële ondersteuning voor de aankoop van trofeeën (bekers of medailles) voor sport- of spelmanifestaties georganiseerd door erkende Ternatse sport-, cultuur- en jeugdverenigingen volgens de normen en de voorwaarden die hierna worden vastgelegd en voor zover dit binnen de perken van de kredieten is die elk jaar in het budget worden voorzien.
Het lokaal bestuur Ternat wenst samen met de rioolbeheerder Farys de Sluisvijverstraat-Nieuwbaan te vernieuwen en uit te rusten met fietspaden en voetpaden. Waar nodig wordt de riolering plaatselijk herstelt.
Het lokaal bestuur Ternat zal bij de vernieuwing van de wegenis de Sluisvijverstraat en de Nieuwbaan langs beide zijden uitrusten met aanliggende enkelrichtingsfietpaden.
Het wegdek van de Sluisvijverstraat tussen de Nieuwbaan en de Bosbeek en de Nieuwbaan vanaf grens Liedekerke tot de aansluiting met de Sluisvijverstraat worden hierbij volledig vernieuwd.
In opdracht van de rioolbeheerder Farys zal de riolering onder de spoorwegovergang vernieuwd worden door middel van een onderdoorpersing.
De fietspaden zijn subsidieerbaar, deels via het BFF, deels via het BFR.
De verbreding van de spoorwegovergang zal middels een aparte samenwerkingsovereenkomst door Infrabel in eigen beheer worden uitgevoerd.
Het voorontwerp werd reeds voorgelegd aan de PSG en goedgekeurd op 15/10/2019.
Het voorontwerp werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 19/05/2022.
Het gemeentelijk aandeel voor Ternat bedraagt volgens de indicatieve raming, excl. de rioleringswerken (aandeel Farys) € 1.928.165 excl. btw, erelonen en herzieningen.
Het aandeel Farys wordt geraamd op € 220.162,50 excl. btw, erelonen en herzieningen.
De algemene dienst wenst over te gaan tot de aankoop van een nieuwe elektrische wagen voor het afhalen van bestellingen, opruimen van sluikstorten op ons grondgebied, ter plaatse gaan om defecten te verhelpen door onze mecanicien (aan geïmmobiliseerde gemeentelijke voertuigen, kapotte werktuigen, e.d.).
Deze wagen zal door meerdere diensten gebruikt worden om op ons grondgebied allerhande kleine taken uit te voeren. Gezien het om kleine verplaatsingen gaat en er geen aanhangwagens dienen getrokken te worden kan hiervoor een elektrische wagen aangeschaft worden. Dit voertuig kan ook gebruikt worden in LEZ zones (IDEWE, afhalingen ed…)
Het voertuig van de ploegbaas werd reeds aan de dienst begraafplaatsen ter beschikking gesteld om hen te depanneren.
Rondom het administratief centrum zijn sinds de ingebruikname tot op heden een 5-tal incidenten geregistreerd waarbij glasschade aan het gebouw werd vastgesteld. In slechts 1 geval was er per toeval een ooggetuige aanwezig tijdens de daad waardoor reparatiekosten van de schade verhaald konden worden via verzekeringswege.
Ondanks de reeds genomen maatregelen om sociaal toezicht te vergroten blijven de incidenten aanhouden:
- Buitenverlichting is aanwezig
- Er is inkijk op alle zijden van het AC
- De lokale politie is aanwezig tijdens de diensturen in het administratief centrum, maar dit werkt schijnbaar onvoldoende afschrikwekkend om incidenten te voorkomen
- Er is een Buurtinformatienetwerk aanwezig en actief in de zone van het gemeentehuis
- De intrinsieke waarde en kwetsbaarheid van het grotendeels glazen gebouwen nodigt schijnbaar uit tot het begaan van deze overtredingen.
Het plaatsen van camera’s op 6 locaties rondom het gebouw zou voldoende moeten zijn om het aantal incidenten onder de vorm van vandalisme in zijn geheel te gaan vermijden. Bij het kiezen van de locaties zal telkens aandacht besteed worden aan de kijkhoek en -richting, opdat enkel openbaar domein in beeld gebracht wordt. Alle camera’s worden op (niet-)besloten en publiek domein geplaatst.
De gemeente Ternat heeft als doelstelling in het meerjarenplan de verbetering van de Trage wegen opgenomen. Deze trage wegen worden meer en meer gebruikt door fietsers en vooral wandelaars.
Met het oog op de uitbouw van de trage wegen kaart is de zichtbaarheid van dergelijke wegen van noodzakelijk belang.
Binnen de samenwerkingsovereenkomst kan het deel 2 met de Provincie worden goedgekeurd.
Het bestuur werkt al verschillende jaren aan een energiezuinig patrimonium en openbaar domein. Zo was er in december 2021 52% van de openbare verlichting verLED. De doelstelling is 100% verLEDding tegen 2024. Daarnaast maken we, stap per stap werk van een zo energiezuinig mogelijk patrimonium.
Op lange termijn maken we verder werk van de vermindering van het energieverbruik in de gemeentelijke infrastructuur. We streven naar energie neutrale openbare gebouwen door in te zetten op installatie van zonnepanelen, isolatie, LED- verlichting, vervanging van fossiele brandstoffen door hernieuwbare energie,..
De energiecrisis dwingt ons echter om te versnellen en verder te gaan. Er werd dan ook een actieplan 'Energiebesparende maatregelen' opgesteld.
In de August De Feyterstraat te 1740 Ternat wordt een onderbroken witte streep aangebracht tussen de Keizerstraat en de Kouterweg uitgezonderd ter hoogte van de parkeervakken.