De notulen van de gemeenteraad van 27 januari 2022 worden zonder wijzigingen goedgekeurd.
Zij worden ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de Waarnemend Algemeen Directeur conform artikel 32 juncto artikels 277 en 278 van het decreet Lokaal Bestuur.
Een personeelslid diende een klacht in bij de heer provinciegouverneur tegen de collegebeslissing van 19 augustus 2021 waarbij het betrokken personeelslid door een nieuwe affectatie werd aangesteld als directie van de gemeentelijke basisschool De Kiem Wambeek.
Na bestudering van het volledige dossier dient de gouverneur vast te stellen dat het bestreden besluit noch het recht, noch het algemeen belang schaadt.
Naar luidt van art 332 § 1 derde lid en 333 tweede lid van het DLB dient het antwoord van de gouverneur ter kennis gegeven te worden aan de gemeenteraad.
Ter realisatie van een verkaveling is het aangewezen over te gaan tot een kosteloze grondafstand teneinde de nodige openbare ruimte te hebben voor de realisatie van een bushalte op de Assesteenweg alsmede de aanvaarding van het exclusief en eeuwigdurend genot op het gebruik voor publieke doeleinden van 8 parkeerplaatsen.
Wijziging gemeenteweg ’T Serclaesstraat met ontwerp van rooilijnplan
Toelichtende nota:
In de Sempstweg, Terlindenstraat & ’T Serclaesstraat zijn er riolering – en wegeniswerken in samenwerking met rioolbeheerder FARYS gepland. FARYS zal instaan voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en Ternat neemt de herinrichting van het openbaar domein voor haar rekening.
Hieronder vindt u een overzichtsplan van het tracé der werken.
Er is noodzaak om de breedte van de gemeenteweg ‘T Serclaesstraat te wijzigen omdat:
- De te wijzigen gemeenteweg ‘T Serclaesstraat voorzien zal worden een gescheiden riolering aangelegd volgens ‘de code van de goede praktijk’ en de voorwaarden die de wetgeving en Vlaams Milieumaatschappij oplegt.
Zo dient er voor elk project gekeken te worden of er geen ruimte is om het regenwater in grachten te bufferen of af te voeren. Het grote voordeel van grachten ten opzichte van buizen is hun bufferend en (mogelijks) infiltrerend vermogen. Tegelijk wordt het regenwater lokaal en in het oppervlaktesysteem gehouden. Om de open gracht te kunnen aanleggen in de ‘T Serclaesstraat is een aanpassing van de rooilijn noodzakelijk;
De wijziging staat ook in dienste van het algemeen belang, nl.
- De inrichting van de wegenis en het uitbouwen van een vuilwater – en regenwaterinfrastructuur behoort tot de bevoegdheden van de gemeentelijke overheid en streeft het algemeen belang na.
- Het regenwater afvoeren via grachten in plaats van buizen waar dit mogelijk is, heeft als voordeel dat het regenwater via infiltratie in het oppervlaktesysteem blijft. In grachten kan ook veel water gebufferd worden wat een positieve invloed heeft op het wateroverlastprobleem;
Ter uitvoering van de wijziging van deze gemeenteweg heeft het college van burgemeester en schepenen opdracht gegeven aan studiebureel ARCADIS Belgium NV tot opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan. Op het gemeentelijk rooilijnplan staan de huidige rooilijn en de nieuwe rooilijn weergegeven. Aanvullend aan het gemeentelijk rooilijnplan is er een plan opgemaakt door Arcadis met aanduiding van de te wijzigen gemeentewegen op verschillende kaartlagen nl.
- Een topografische kaart
- Een kadasterplan
- De atlas der buurtwegen
- Het gewestplan
- Een orthofoto
- Een wegenkaart
Het grondinnameplan + tabel der grondinnemingen geeft de getroffen kadastrale percelen en onroerende goederen weer. De waardevermindering van de getroffen percelen zijn in de bijgevoegde schattingsverslagen te consulteren.
Het voorontwerp van de wegenis- en rioleringswerken langsheen de sempstweg, Terlindenstraat en T’serclaesstraat, op basis van dewelke het ontwerp-rooilijnplan werd opgemaakt, wordt als bijlage bij dit besluit gevoegd
De gemeenteraad aanvaardt de wijziging van de gemeenteweg ’T Serclaesstraat zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan voorlopig en geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om het openbaar onderzoek op te starten.
Tot slot worden alle eigenaars die getroffen zijn door de nieuwe rooilijn aangeschreven door het lokaal bestuur Ternat ten laatste 10 dagen na het besluit. Bedoeling is om alle getroffen eigenaars te informeren.
De gemeente Ternat heeft recentelijk voetpaden vernieuwd in de Heidestraat, het gedeelte vanaf de spoorwegbrug tot aan het kruispunt Fossebaan/Bosstraat.
Tijdens de werken is de opportuniteit gebleken om een deel grond als schenking te aanvaarden om zo het voetpad op een volwaardige breedte van 1,52m te kunnen doortrekken.
Het studiebureel van de werken heeft een grondinnameplan opgemaakt. De eigenaar zal deze grond gratis schenken aan het gemeentebestuur zodat het nieuw aangelegde voetpad opgenomen kan worden in het openbaar domein.
In de bijlage van de notulen kan u het grondinnameplan consulteren.
Toelichting goedkeuring overnameplan wegenis + groen wijk Opalfene
De nieuwe woonwijk Opalfene is al een tijdje met inbegrip van de wegenis en groenvoorzieningen gerealiseerd en in gebruik genomen. Bij gemeenteraadsbeslissing van 26 maart 2012 is de zaak der wegen goedgekeurd en heeft het college opdracht gekregen het besluit verder uit te voeren.
Nu de werken gerealiseerd zijn dient het “asbuilt” overnameplan van de wegenis en groenvoorzieningen nog officieel overgemaakt te worden door het studiebureel van de werken aan het kadaster om zo de overdracht van eigenaar te kunnen finaliseren. Doordat het goedkeurde rooilijnplan bij besluit van de gemeenteraad op 26 maart 2012 niet overeenstemt met het asbuiltplan overnameplan wegenis en groen brengen we dit plan nu ter goedkeuring naar de gemeenteraad.
Tijdens de werken van de aanleg wegenis en groen is er een overeenkomst gemaakt tussen de gewestelijke Maatschappij der volkshuisvesting om 4 percelen niet over te dragen naar het openbaar domein maar om deze te verkopen aan de toekomstige bewoners en dit om hun tuin te vergroten.
Hieronder vind je een detailplan van de percelen die niet in het openbaar domein komen te liggen volgens het goedgekeurde rooilijnplan.
Detailplan overnameplan wegenis en groen:
Zie lichtblauwe invulling van de percelen in kwestie.
Bij raadsbesluit van 28 maart 2019 machtigde de raad het college van burgemeester en schepenen om het voorkooprecht uit te oefenen op een perceel Kattestraat 40+, deel uitmakend van Hertigembos. Zoals in het besluit vermeld gebeurde dit op vraag van het Agentschap Natuur en Bos en had dit agentschap ons beloofd het stukje van ons te zullen overkopen. De ontwerpakte van deze verkoop ligt nu voor.
Voorgesteld wordt hiermee akkoord te gaan en de aangekochte grond (door) te verkopen aan ANB.
In de Asbaan te 1742 Ternat wordt de fietsstraat als tijdelijke maatregel vervangen door een gemeentelijk aanvullend reglement.
Een gemeentelijk aanvullend reglement voor het marktplein te 1740 Ternat wordt opgesteld.
Lokaal bestuur Ternat stapt in in het aanbod van Klimaatpunt ikv het project 'Benovatietrajecten'. Het project heeft als doel een bovenlokale werking in te richten om mensen te stimuleren tot - en te begeleiden bij - een structureel duurzaam energieverbruik, in eerste plaats gerealiseerd door het isoleren en renoveren van bestaande particuliere woningen.
Het lokaal bestuur Ternat sluit een samenwerking af met 3Wplus in het kader van het provinciaal klimaatproject rond groenadvies. Het doel van dit klimaatproject is het stimuleren van de aanleg van zowel groendaken als -gevels, als het nemen van onthardingsmaatregelen op particulier domein. De opzet van dit project is om een bovenlokale werking in te richten om particulieren te steunen en te stimuleren richting vergroening op hun domein door middel van advies op maat. Mensen worden laagdrempelig geholpen bij het ontwerpen en uitwerken van deze maatregelen, én worden indien gewenst ontzorgd voor de verdere opvolging.