Terug
Gepubliceerd op 26/06/2023

Agenda  Gemeenteraad

di 04/07/2023 - 20:15 raadzaal
  • Goedkeuring van de notulen van de vorige zitting

    • Goedkeuring van de notulen van de vorige zitting.

      Gelet op de korte tijdspanne tussen de gemeenteraad van 29 juni 2023 en deze van 4 juli 2023 wordt de goedkeuring van de notulen van de raad van 29 juni 2023 geagendeerd op de volgende gemeenteraad

  • Openbaar

    • Secretariaat

      • Voorstel om de constructieve motie van wantrouwen tegen de gemeenteraadsvoorzitter aan te nemen. Onderzoek naar ontvankelijkheid. Stemming.

        De CD&V en Volks, N-VA en Open Vld + fracties dienden op 25 juni 2023 een constructieve motie van wantrouwen tegen de gemeenteraadsvoorzitter in bij de algemeen directeur. Aansluitend werd een oproep verstuurd aan de voorzitter van de raad om een raadszitting bijeen te roepen op dinsdag 4 juli om 20u15 in de raadszaal van het gemeentehuis.

        De constructieve motie van wantrouwen dient in overeenstemming te zijn met art. 7/1 van het decreet over het lokaal bestuur.

        Als motivering staat in de motie van wantrouwen het volgende opgenomen: In de loop van de legislatuur is duidelijk geworden dat de twee meerderheidspartijen, CD&V en Volks enerzijds, en Voor Ternat anderzijds, er een andere visie op aanhouden wat betreft het ruimtelijk beleid in onze gemeente. Deze verschillende visie zorgt voor continue spanningen tussen beide coalitiepartners. Dit kwam tot een hoogtepunt op de gemeenteraad van mei, waarbij meerderheidspartij CD&V en Volks een voorstel van N-VA en Open Vld + tot het invoeren van een bouwpauze steunde en Voor Ternat zich onthield. Hierdoor is er een vertrouwensbreuk binnen de meerderheid ontstaan en is het onmogelijk om verder te besturen. De visie tussen de twee partijen over toekomst van de gemeente liggen ver uit elkaar. Wij wensen opnieuw een duidelijke visie, daadkracht en bestuurskracht in het bestuur te brengen. Daarvoor is er een nieuwe coalitie nodig tussen partijen die op dezelfde lijn zitten en elkaar vertrouwen.

        De algemeen directeur heeft op 25 juni 2023 de constructieve motie van wantrouwen met bijgevoegde voordrachtsakte en geloofsbrieven ontvangen en op dezelfde dag bezorgd aan de voorzitter van de gemeenteraad.

      • Aanstelling gemeenteraadsvoorzitter ten gevolge van de constructieve motie van wantrouwen met inbegrip van het onderzoek van ontvankelijkheid van de akte van voordracht, de geloofsbrieven en de verkozen verklaring.

        De uittredende voorzitter onderzoekt de ontvankelijkheid van deze voordracht en gaat na of de akte tijdig werd ingediend en door het decretaal vereist aantal personen werd ondertekend.

      • Voorstel om de collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen de burgemeester en schepenen aan te nemen. Onderzoek naar ontvankelijkheid. Stemming.

        De CD&V en Volks, N-VA en Open Vld + fracties dienden op 25 juni 2023 een collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen alle zetelende leden van het college van burgemeester en schepenen met uitzondering van de toegevoegde schepen, tevens voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst, in bij de algemeen directeur.

        Aansluitend werd een oproep verstuurd aan de voorzitter van de raad om een raadszitting bijeen te roepen op dinsdag 4 juli om 20u15 in de raadszaal van het gemeentehuis.

        De constructieve motie van wantrouwen dient in overeenstemming te zijn met artikel 46 van het decreet over het lokaal bestuur. Als motivering staat in de motie van wantrouwen het volgende opgenomen: In de loop van de legislatuur is duidelijk geworden dat de twee meerderheidspartijen, CD&V en Volks enerzijds, en Voor Ternat anderzijds, er een andere visie op aanhouden wat betreft het ruimtelijk beleid in onze gemeente. Deze verschillende visie zorgt voor continue spanningen tussen beide coalitiepartners. Dit kwam tot een hoogtepunt op de gemeenteraad van mei, waarbij meerderheidspartij CD&V en Volks een voorstel van N-VA en Open Vld + tot het invoeren van een bouwpauze steunde en Voor Ternat zich onthield. Hierdoor is er een vertrouwensbreuk binnen de meerderheid ontstaan en is het onmogelijk om verder te besturen. De visie tussen de twee partijen over toekomst van de gemeente liggen ver uit elkaar. Wij wensen opnieuw een duidelijke visie, daadkracht en bestuurskracht in het bestuur te brengen. Daarvoor is er een nieuwe coalitie nodig tussen partijen die op dezelfde lijn zitten en elkaar vertrouwen.

        De algemeen directeur heeft op 25 juni 2023 de constructieve motie van wantrouwen met bijgevoegde voordrachtsakte en geloofsbrieven ontvangen en op dezelfde dag bezorgd aan de voorzitter van de gemeenteraad.

      • Aanstelling schepenen ten gevolge van de constructieve motie van wantrouwen met inbegrip van het onderzoek van ontvankelijkheid van de gezamenlijke akte van voordracht, de geloofsbrieven, de verkozen verklaring, de eedaflegging en de bepaling van de rangorde.

        Als de gemeenteraad de motie van wantrouwen aanneemt, wordt het lid of worden de leden tegen wie de motie gericht is, ontslagen onder voorbehoud van de toepassing van paragraaf 6 van artikel 46 van het decreet lokaal bestuur. De voorgedragen kandidaat-schepen, in voorkomend geval de voorgedragen kandidaat-schepenen, worden verkozen verklaard.

      • Akteneming van de volledige samenstelling van het schepencollege, inclusief de toegevoegde schepen.

        De gemeenteraad neemt akte van de besluiten van de raad voor maatschappelijk welzijn van heden betreffende een constructieve motie van wantrouwen en de eedaflegging van de verkozen voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, dewelke van rechtswege toegevoegd schepen is, en aldus van de volledige samenstelling van het schepencollege, inclusief de toegevoegde schepen.

      • Aanduiding en eedaflegging van de aangewezen-burgemeester.

        De raden van heden keurde de diverse constructieve moties van wantrouwen goed.

        Vier schepenen en een voorzitter van het bijzonder comité, tevens toegevoegd schepen, werden verkozen verklaard.

        Vastgesteld wordt dat CD&V en Volks de grootste meerderheidsfractie is, met negen zetels en dat Michel Vanderhasselt de meeste naamstemmen behaalde.

        Overeenkomstig het decreet lokaal bestuur legt de verkozene voor de gemeenteraad die het hoogste aantal naamstemmen heeft en die tot de grootste coalitiefractie behoort, als aangewezen-burgemeester de eed af in handen van de voorzitter van de gemeenteraad tijdens de openbare vergadering van de raad.

        De aangewezen-burgemeester oefent alle functies uit die aan de burgemeester worden toevertrouwd.

        Voor hij zijn mandaat aanvaardt, dient de aangewezen-burgemeester de eed af te leggen.