Terug Gemeenteraad

Thu 27/06/2024 - 20:15 raadzaal

Notulen van de vorige zitting

Openbaar

Sport en Jeugd

Interne zaken

  • Op lokaal niveau vallen noodplanning en crisisbeheer onder de bevoegdheid van de burgemeester. Hoe een noodsituatie wordt aangepakt wordt beschreven in een nood- en interventieplan. Om deze opdrachten te vervullen worden de lokale overheden bijgestaan door de veiligheidscel en door de ambtenaar belast met de noodplanning.
    Het voorliggend Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP) vult het ANIP aan met bijzondere richtlijnen voor specifieke risico's.
    Afgezien van de gekende klassieke risico’s (overstromingen, brand …) worden we in onze maatschappij steeds vaker geconfronteerd met nieuwe risico’s zoals terrorisme of epidemieën. In geval van een noodsituatie zullen de bevoegde autoriteiten de eerste informatie vergaren en controleren, de procedures starten van alarmering en oproeping tot interventie, trachten de dreiging te neutraliseren et proberen de schade zo veel mogelijk te beperken.

  • De lokale besturen worden geconfronteerd met de steeds toenemende complexiteit en juridisering van hun (kern)activiteiten. De intercommunale Haviland beschikt over een team van ervaren juristen die advies en begeleiding kunnen bieden op verschillende terreinen. Daarom wil het lokaal bestuur Ternat een samenwerkingsovereenkomst afsluiten met Haviland om juridische ondersteuning te verkrijgen.

Onderwijs

Ruimtelijke Ordening

Technische Zaken

  • Op initiatief van de gemeenteraad in zitting van 29 september 2022 om de gemeenteweg Bodegemstraat te wijzigen, zijn onderhandelingen in opdracht van de gemeente uitgevoerd. De onderhandelaar heeft zich voor de onderhandelingen gebaseerd op de goedgekeurde schattingsverslagen die als integrerend geheel gehecht zijn aan het besluit van de gemeenteraad in zitting van 29 september 2022 ter definitieve aanvaarding van de wijziging gemeenteweg Bodegemstraat met ontwerp rooilijnplan.  Om de gemeenteweg Bodegemstraat te wijzigen naar het nieuwe rooilijnontwerp zijn er 39 grondverwervingen noodzakelijk. De onderhandelaar heeft met alle eigenaars van de door de nieuwe rooilijn getroffen percelen een akkoord tot verkoop bekomen behalve met één eigenaar. De verkoopbeloftes waarvoor al een akkoord bekomen is worden nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Klimaat

  • Het lokaal bestuur wenst met Klimaatpunt een samenwerking aan te gaan in kader van het project 'Warmtescans'. Een thermografische scan heeft een krachtig sensibiliseringseffect. De foto geeft namelijk een beeld van eventuele energieverliezen via het dak/muur/raam/vloer. 

  • We streven naar meer natuurlijke particuliere tuinen, zodat ze als groene verbindingslus fungeren binnen het bestaande landschap van de Pajotse gemeenten.
    Huidige trends in tuinontwerp neigen nog te veel naar verharding en strakke gazons, met te weinig aandacht voor een veranderend klimaat zoals aangepaste beplanting, waterbuffering en vasthouding en verkoeling. Het is hoog tijd voor een verandering in mentaliteit bij tuineigenaren. Op die manier kunnen tuinen fungeren als krachtige buffers tegen hitte, droogte en wateroverlast. 

    Dit project heeft als doel om mensen in beweging te brengen en concreet aan de slag te gaan op hun eigen perceel. Ze krijgen praktische tips om meer water vast te houden en stimuleren inwoners om hun tuin om te vormen tot een sponstuin. Denk aan het verwijderen van verharding, gebruik van waterdoorlatende materialen, regenwateropvangsystemen en het slim kiezen van beplanting die rekening houdt met het bodemtype en ons veranderend klimaat.

Mobiliteit

MAT

  • De algemeen directeur rapporteert jaarlijks, voor 30 juni, aan de gemeenteraad over het organisatiebeheersingssysteem.

    Organisatiebeheersing is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen over:

    1) het bereiken van de doelstellingen
    2) het beheersen van de risico’s
    3) het naleven van wetgevingen en procedures
    4) de beschikbaarheid van betrouwbare financiële en beheersinformatie
    5) het efficiënt en economisch gebruik van middelen
    6) de bescherming van activa
    7) het voorkomen van fraude.

  • Het lokaal bestuur Lennik sluit aan bij het plan versterkte samenwerking.

  • Uit de bestuurskrachtanalyse bleek dat de TARL-gemeenten heel wat gelijkaardige troeven en uitdagingen hebben. De TARL-gemeenten hebben zich daarom vorig jaar geëngageerd tot een versterkte samenwerking en daarbij verschillende projecten en prioriteiten bepaald om deze samenwerking verder uit te bouwen.  Recent heeft ook Lennik zich aangesloten bij het plan versterkte samenwerking. 

    Een van de prioritaire samenwerkingen is het ICT-beleid. Daarom is het aangewezen een ICT-coördinator aan te stellen om het strategisch ICT-beleid af te stemmen, de verschillende ICT-diensten te optimaliseren, schaalvoordelen te behalen, de samenwerking op ICT-vlak te versterken en de digitale dienstverlening aan de burger te verbeteren. 

    Bijgevolg wordt een dienstverleningsovereenkomst met het lokaal bestuur van Affligem, Roosdaal, Liedekerke en Lennik.